A pápa már 2011-ben beszélt a lemondásról

XVI. Benedek pápa váratlanul bejelentette, hogy előrehaladott kora miatt február 28-án lemond tisztségéről.

A bejelentés kapcsán azonnal az érdeklődés középpontjába kerültek a pápa lemondásra utaló korábbi nyilatkozatai.

Magyarországon 2011-ben olvashattuk először XVI. Benedek véleményét a kérdésről „A világ világossága” című beszélgetéskötetben, amely a Duna International Könyvkiadó gondozásában jelent meg: „Ha egy pápa világosan ráébred, hogy fizikailag, pszichikailag és szellemileg nem tudja már ellátni szolgálatának a megbízatását, akkor joga és bizonyos körülmények között kötelessége, hogy lemondjon”.

Az olasz sajtó azt derítette fel, hogy a pápa lemondásáról elsőként tavaly februárban Luigi Bettazzi, a piemonti Ivrea tiszteletbeli püspöke beszélt. Akkor az Il Foglio napilap is bizonyosra vette XVI. Benedek közelgő távozását. Ugyanezt vitte filmre Nanni Moretti olasz rendező is 2011-ben a Habemus Papam című filmjében.

Hivatalban levő egyházi vezető talán sosem beszélt ennyire nyíltan és részletesen az egyház és a világ viszonyáról, mint XVI. Benedek - a pápa olvassa az idők jeleit. Történelmi, filozófiai és teológiai jártassága, a világ sokféle kultúrájában való otthonossága megdöbbenti az olvasót.

A könyv magyar kiadásához Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek írt ajánlást: „XVI. Benedek törekszik az egész evangéliumot hirdetni, ennek tanúságát adják mind pápai megnyilatkozásai, mind a Názáreti Jézusról szóló monumentális munkája. Mindeközben látja és értelmezi korunk jeleit, engedve, hogy Krisztus fénye vessen rájuk világosságot. 
Aki e kötetet olvassa, számos aktuális és nehéz kérdésre kaphat őszinte és végiggondolt választ.”

A pápát Peter Seewald, a neves újságíró kérdezi.

XVI. Benedek: A világ világossága

 

2013. február 25.Vissza
Előkészületben

Móczár István, Róka Ildikó

Rétesek

Ebben a kötetben az Ízőrzők televíziós sorozat réteseinek legjavát találják. Készíthetjük sósan: pörkölttel, krumplival, vagy zöldségekkel töltve. Aztán ott vannak a gyümölcsök: alma, szilva, szőlő, meggy, körte, mikor mi érik. Készítsük hagyományosan vagy kelt tésztaként, sodort zsíros rétesként, ostoros változatban, tejszínben totyogósan, abroszban főzve vagy palacsintával töltve, ha nagy elismerésre vágyunk.

Zhang Jing Chong

Csi-Hszüe - Vér, Levegő, Meridiánok

Kínai orvoslás és a meridiánok - Szervezetünk "Levegő és Vér" áramlásának magyarázata.

Látogassa meg a kiadó Facebook oldalát!