11 meglepő tény az olvasás jótékony élettani hatásairól, amit mindenkinek érdemes ismernie!

Ha szeretnéd megtudni, hogy heti 3-4 óra olvasás mennyi idővel hosszabbítja meg az életed, és hogyan véd a stressz ellen, akkor mindenképpen ajánlatos elolvasnod ezt a cikkünket! Mindössze 3 perc olvasási idő, és garantáltan hasznos lesz!

1. Az olvasás olyan hatással van a lelkedre, mint ahogy az egészséges mozgás hat a testedre.

2. A felmérések azt mutatják, hogy az olvasás új ötleteket ad, fokozza a kreativitásunkat és az elménk problémamegoldó képességét.

Íme, egy példa erre: lehet, hogy már megtörtént veled, hogy egy krimi olvasása közben még azelőtt rájöttél egy rejtély megoldására mielőtt azt a regény szerzője az utolsó fejezetben elárulta volna.

3. Az olvasás elemző gondolkodásra ösztönöz, és jelentősen fejleszti a szókincsedet, valamint a helyesírási tudásodat. Miközben olvasol öntudatlanul is követendő mintának tekinted az adott írásmű szerzőjének stílusát, és ezt később a saját írásaidban és a leveleidben is felhasználhatod.

4. Az olvasás fejleszti a kommunikációs képességeidet, mivel olvasás közben sok hasznos dolgot tanulhatsz a szavak és a hozzájuk társított gondolatok értelmezéséről, ami aztán segít abban, hogy világosan és egyszerűen érthetően tudd megfogalmazni a gondolataidat, amikor valakivel beszélgetsz, vagy például előadsz valahol.

5. Az olvasással megszerzett ismeretek rengeteg kellemes beszélgetési témát kínálnak, és ez különösen igaz olyan társaságban, ahol olvasott és intelligens emberekkel beszélgetünk.

6. Ha olyan könyvet olvasunk, amelynek az eszmeiségével egyetértünk, akkor az megerősíti a meggyőződésünket a gondolkodásunk helyességéről. Amikor pedig olyat olvasunk, amelynek a gondolataival nem értünk egyet, akkor az arra késztethet minket, hogy érdemes felülvizsgálnunk a nézeteinket, vagy akár megváltoztatnunk, ha olyan információk birtokába jutottunk, hogy ésszerű lenne ezt megtennünk.

7. Az olvasás javítja az önfegyelmet és a következetességünket. A médián keresztül áramló információk özönében ugyanis egyre kevésbé tudunk konkrétan odafigyelni azokra dolgokra, amikről olvasunk.

A könyvolvasás ezzel szemben a gondolataink koncentrálására ösztönöz minket, és ilyenkor kifejezetten összpontosítanunk kell a tartalomra, hogy a legtöbb hasznos gondolatot tudjuk befogadni, mert így tudjuk jól „elmenteni” az elménkbe a számunkra fontosnak tartott dolgokat.

8. Az olvasás növeli a motivációdat, hogy minél sikeresebb legyél és olyan ismereteket tanulhatsz meg, amelyek gyakorlati alkalmazásával magas szintű szakmai karriert érhetsz el.

9. Tény, hogy a legnépszerűbb írók és szakemberek által írt könyvek túlnyomó többségének tartalmához szerzői jogi védettség miatt nem férsz hozzá az interneten.

Nyomtatott könyvek formájában viszont alapos és részletes tudást szerezhetsz a téged érdeklő témákban! Jó példák erre az egészséged megőrzésének legjobb módjairól és a betegségeid gyógynövényekkel történő helyes kezeléséről szóló könyvek és persze más rendkívül hasznos tudást tartalmazó kiadványok is.

10. A szórakoztató könyvek olvasása enyhíti a testünk izmainak feszültségét, és kifejezetten mérsékli, vagy megszüntetheti a stresszt (a lelki zaklatottságot), ha egy számodra érdekes könyvbe vagy elmélyülve, mert ez kiváló kikapcsolódási lehetőség.

11. Közegészségügyi felmérések eredményei szerint heti 3-4 óra olvasás mintegy 2 évvel hosszabbíthatja meg az életünket.

Őszintén reméljük, hogy érdekesnek találtad ezt az írásunkat és az olvasása közben hasznos tudásra tettél szert!

2021. május 8.Vissza
Előkészületben