Benedek Elek  Üssed, üssed, botocskám!
 • Sorozat:
  Benedek Elek Meséi
  5. kötet
 • Illusztrátor: Turcsányi Antal
 • Kategória: Gyermek- és ifjúsági könyvek
 • Oldalszám: 96
 • Könyv kötése: keménytáblás
 • Könyv szélessége: 170 mm
 • Könyv magassága: 247 mm
 • Könyv súlya: 333 gramm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9789633540350
Gyermek- és ifjúsági könyvek

Áttekintés a könyvről

Benedek Elek Meséi 5. kötet

A magyar irodalom Nagy Mesemondója, Benedek Elek meséi a legkisebbek számára nyújtanak várhatóan felejthetetlen élményeket. 

Információ a könyvről

A magyar irodalom Nagy Mesemondója, Benedek Elek meséi a legkisebbek számára nyújtanak várhatóan felejthetetlen élményeket.

A magyar ifjúsági irodalom egyik legnevesebb, de idehaza kissé elfelejtett alkotójának életműve most teljes egészében elérhető lesz, kéthetente kínálva valódi és hiteles, a székely néplélekben gyökerező tündérvilágot az esti mesék hallgatóinak és olvasóinak egyaránt.

A kötet meséi:

MEGÖLŐ ISTÉFÁN

MI VAN A LÁDIKÓBAN?

ÜSSED, ÜSSED, BOTOCSKÁM!

A FAZÉKFEDŐ

A ZARÁNDOK

A KÉTSZÍVŰ KIRÁLYFI

BÉKA-KIRÁLYKISASSZONY

A KÉT BORSÖKRÖCSKE

GÁCSERA

RAPSÓNÉ

SZERENCSÉNEK SZERENCSÉJE


Részlet a könyvből:

A két borsökröcske

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, egy nagy tenger, annak a közepén egy nagy sziget; ennek a szigetnek a közepében egy nagy hegy s a hegy tetején egy ezeregy éves fa. Ennek volt kilencvenkilenc ága, a kilencvenkilencediken fityegett egy kilencvenkilenc rejtekes tarisznya; ennek a kilencvenkilencedik rejtekében volt a Laci bátyám kilencvenkilenc levelű bibliája, s ennek a kilencvenkilencedik levelén olvastam ezt a mesét.
A biz a': Hát volt egyszer egy igen-igen szegény ember, szomszédjában lakott még egy nálánál is szegényebb. Az egyiknek fia volt, a másiknak leánya. Kapták magukat a szegény emberek, s összeboronálták a legényt s a leányt, hogy ha már annyiban van: legyen egy kódustarisznyából kettő.
Azt mondja egyszer az ifjasszony az urának:
-      Hallá-e! Kied, az igaz, hogy nincs pápista hiten, de próbáljon egyet: böjtöljön meg egy pénteket, hátha adna az Isten valamit.
Az éfi ember meg is hallgatta a tanácsot, nem eszik egy betevő falást sem pénteken, hanem az Isten nem adott azért semmit. „No, isten neki − gondolja magában −, legyen a többi után!" − s megböjtöli a másodikat meg a harmadikat is, s egyszer csak úgy belejött a böjtölésbe, hogy hét egymás után eső pénteken nem evett semmit, de semmit az ég alatt. De az Isten csak nem adott semmit a hétnapos böjtre sem. „Hm − gondolja magában −, ez már csak elég volt, ha akart volna adni ő szent felsége, erre adhatott volna!”
Meggondolkozik a szegény ember, s azt mondja a feleségének:
-      Hallod-e, feleség? Süss nekem egy hamuból sült pogácsát, mert menni akarok az Istenhez, hadd látom: hol a hiba.
Süt is az asszony, s a szegény ember útnak indul.
Déltájt elért a Herecz-erdőbe. Ott talált egy ősz embert, amint két akkora ökörrel, mint egy-egy borsszem, szántogatott a ciheres parlagon. Köszön neki, s az fogadja is. Kérdi: hogy merre van szándéka? Mi járatban van?
Én bizony az Istenhez mennék − felel a szegény ember. − Hét pénteken böjtöltem, s nem adott érte semmit. Most azt szeretném megtudni, hogy mért nem adott?
Abba' hiába ne fáradj − mondja az ősz ember −, hanem én neked adom ezt a két bors-ökröcskét, ezek után elélhetsz, csak senkinek el ne add, akármennyit ígérjenek értök.
Hazahajtja a szegény ember a két ajándék állatot, s másnap mindjárt erdőbe ment velők. A szekeret innét s túl szedte össze: egyik ember kereket, a másik rudat, a harmadik tengelyt adott, s úgy tákolta össze. Elég az, hogy volt olyan, amilyen. De nem is mert két szál fánál többet feltenni, mert az ökröcskékben még kevesebbet bízott. Hanem ezek táltosok voltak, s mikor meg akará indítani, megszólal az egyik:
-      Hát ezt a két szál fát ki után tette, gazduram? Csak rakja meg a szekeret istenesen, hogy recsegjen alatta, mert mi két szál fával szégyelljük bémenni a faluba!
A szegény ember csak csavargatta a fejét, de rászánta magát, s istenesen megrakta a szekeret, amennyi csak ráfért.
Amint kiérnének az erdőből, találkoznak a gróffal s a falubíróval. Ezek majd' hanyattég estek, mikor látták, hogy az a két pirinkó ökör mekkora szekér fát viszen. Kérdi a gróf:
Mennyiért adod nekem ezt a két ökröt, te szegény ember?
Nem eladó, méltóságos gróf úr − felel a szegény ember.
Megharagszik a gróf, s azt mondja a szegény embernek, hogy ha egy nap alatt meg nem szántja a Herecz-erdőt, s bé nem veti, s el nem boronálja: ökre nélkül marad.
Aj, megbúsulja magát a szegény ember! Mit tudjon csinálni?
-      Egyet se búsuljon, gazduram − szólalt meg az egyik borsszem ökröcske −, csak szerezzen kied ekeszerszámot, a többi a mi dolgunk!...


Kapcsolódó könyvek:
A bátyám lakodalma
Bolond Istók
A rászedett ördög

Benedek Elek életrajza