Leo Kessler  Hajókaraván a katasztrófába
  • Eredeti cím: Convoy to catastrophe
  • Kategória: Háborús történetek
  • Oldalszám: 296
  • Könyv kötése: keménytáblás
  • Könyv szélessége: 155 mm
  • Könyv magassága: 225 mm
  • Áfa: 5%
  • Bizományos értékesítés: Van
  • Rendelhető: Igen
  • ISBN/ISSN: 9789638696960
Háborús történetek

Áttekintés a könyvről

Tudja-e valaki, mi is történt a kies normandiai partszakaszon azon az 1944. április éjszakán, amikor 38 rettenetes perc alatt 638 fiatal amerikai katona halt erőszakos halált egy partraszálló gyakorlat alkalmával?

Történelmi pillanatok, melyek egész Nyugat-Európa vagy akár az egész világ történelmét megváltoztathatták volna... Leo Kessler magyar nyelvű kötete ezen az éjszakán a katasztrófába tartó hajókaravánok eddig soha el nem mondott hátborzongató történetét tartalmazza.

Információ a könyvről

Nem áll jól a szénája Jungblut kapitánynak és Obermaat Frenssennek. A dél-kelet ázsiai vizeken elsüllyesztik tengeralattjárójukat és csak csodával határos módon sikerül túlélniük a katasztrófát. Szerencséjükre egy arra haladó spanyol hajó felveszi őket a fedélzetére. Viszontagságos és kalandos utazás után visszajutnak Németországba.

Ahol a „Nagy Oroszlán” (Karl Dönitz tengernagy, a német tengeralattjáró flotta parancsnoka) személyesen bízza meg Jungblutot egy új és rendkívül veszélyes feladattal: ejtse foglyul és szállítsa a Birodalomba a partraszállást gyakorló szövetséges csapatok egyik olyan parancsnokát, aki tisztában van az „Overlord” hadművelet minden egyes részletével.

A háborúból egyre inkább kiábránduló Jungblutba új remény költözik, amikor megtudja, hogy a feladatot a flotta vadonatúj tengeralattjárójával kell végrehajtania. A XXI-es típusú hajót újfajta, akusztikus torpedókkal szerelték fel, valamint rendelkezett egy víz alól a felszínre bocsátható levegőztető csővel. Ezzel egyrészt lehetővé vált a dízelmotorok víz alatti használata, illetve elméletileg korlátlan ideig tartózkodhatott víz alatt a tengeralattjáró.

Kessler szokásához híven megmarad a kalandokban bővelkedő, eseményorientált regény mellett, amelyet néha megszínesít némi háttér-információval, életképekkel vagy némi moralizálással.

Ebben a műben is szembesülnünk kell a II. világháború borzalmaival. Jungblut kapitány, miután elsüllyesztenek egy ellenséges hajót, a felszínre viszi tengeralattjáróját és a fedélzetre parancsolja fiatal legénységet, hogy szembesüljenek az általuk okozott pusztítással.

Szintén a háború árnyoldalát mutatja be az amerikai Savage ezredes (felesége elhagyta a háború miatt) és May, a fiatal angol özvegyasszony (férje elesett a fronton) keserédes románca.

Kiábrándító és mellbevágó az akusztikus torpedók bemutatója, ahol a fiatal Jungblutnak szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy nem csupán „vén tengeri medvének” számít, hanem az „ászok” közé tartozik, hiszen az idősebb, vagy vele egykorú parancsnokok kihaltak mellőle.

Ellenpontozásként Kessler ismét a jól bevált Obermaat Frenssen karakterét használja, akinek mulatságos kalandjai jól oldják, vagy legalábbis elviselhetővé teszik az emberben feltámadó komor gondolatokat. Az előző regényben Fressen kapta azt a feladatot, hogy közelebb vigye Jungblutot a legénységhez. Itt most ez elmarad, az író nem fektet különösebb hangsúlyt erre a szálra.

Tekintettel arra, hogy a kapitányt most már jóval megelőzi a híre, nincs is szükség arra, hogy elfogadtassa magát a legénységgel. Ők már a hallottak alapján tisztában vannak azzal, hogy Jungblut jó parancsnokuk lesz, aki sosem fogja cserbenhagyni őket.

 

Mezei Attila 2006. július 18.
Forrás: ekultura.hu

Kapcsolódó könyvek:
A Halál Sólymai

Végső küldetés
A kitörés

2498 Ft
1998 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Leo Kessler

Koponyahegyek

Fekete Kozákok, Hitler Birodalmának katonái képében, végig gyújtogatták, fosztogatták, erõszakolták, gyilkolták fél Európát, – Oroszország fagyos pusztaságaitól kezdve, egészen Észak-Olaszország hegyvidékéig.

Leo Kessler

A Birodalom szablyái

1944 nyarán az oroszok már Lengyelország területén nyomulnak elõre Németország felé.

Leo Kessler

Fekete kozákok

1942 kora tavaszán a Luftwaffe két oroszul kifogástalanul beszélõ német ügynököt dob le Kazany körzetében. Bármilyen hihetetlen, a feladatuk az, hogy bejussanak a közeli orosz koncentrációs táborba.

Leo Kessler

A kitörés

1944 februárja. Leo Kessler három csökönyös Wehrmacht katonája, a Harmadik Birodalom Zéró Egyes Büntetőtáborának lakója, ahol a frontvonal béli elhalálozásra nyernek kiképzést.