Leo Kessler  Menni vagy meghalni
  • Eredeti cím: March or die
  • Kategória: Háborús történetek
  • Oldalszám: 254
  • Könyv kötése: keménytáblás
  • Könyv szélessége: 155 mm
  • Könyv magassága: 225 mm
  • Áfa: 5%
  • Bizományos értékesítés: Van
  • Rendelhető: Igen
  • ISBN/ISSN: 9789639684218
Háborús történetek

Áttekintés a könyvről

A történet középpontjában ezúttal is a Kessler- könyvekből már ismert Wotan SS rohamezrede áll.

A helyszín ezúttal Franciaország. Három hónap feszült várakozás után 1944 augusztusában mintegy kilencvenezer amerikai katona száll partra Normandiában, hogy észak felé haladva összekapcsolódjanak bajtársaikkal. Erődítményekké változtatott szállodák, éttermek, magánvillák, Tigris harckocsik - izgalmas csatajelenetek, melyek a II. világháború újabb részleteivel ismertetik meg az olvasót, végigkísérve a 19. Német Hadsereg kényszerű, de hosszadalmas, küzdelmes stratégiai visszavonulását.

Információ a könyvről

Hogy mindenki tisztán lásson: 1944 nyarán az egyesített angol-amerikai haderő Dwight D. Eisenhover parancsnoksága alatt partra szállt Normandiában és megkezdte Franciaország felszabadítását.

A németek elkeseredetten védekeztek, de képtelenek voltak arra, hogy megállítsák a szövetséges előrenyomulást. Egy esetleges komolyabb ellentámadásról nem is beszélve. (Ezt csak 1944. december 16-25. között, az Ardennekben próbálták meg, de benzinhiány miatt a támadás kifulladt.)

A német 19. hadsereget súlyos szövetséges támadás éri Marseille környékén. Mivel esélyük nincs arra, hogy tartsák az állásaikat, hosszadalmas visszavonulásba kezdenek. Hogy maradjon is valami a seregéből, Wiese tábornok úgy dönt, hogy a Wotan SS rohamezrede – Von Dodenburg parancsnoksága alatt –, majd szépen feltartja az ami és a maquisard csapatokat. Ez voltaképpen felér egy halálos ítélettel, de a németekhez hű francia Milícia egységeivel kiegészülve, talán mutatkozik némi remény a túlélésre…

Kessler ismét a „Nagy Háború” véres valóságát tárja elénk olyan szemléletes módon, amelyre kevés írói példát találhatunk. A frontokat maga is megjárt író mellébeszélés, szépítgetés és könyörület nélkül tárja elénk az átélt borzalmakat. A pusztítás, az őrület, az embertelenség, de ugyanakkor az élni akarás, az összetartás, a kitartás, a túlélésbe vetett hit köszönnek vissza ránk könyv lapjain.

Habár a Wotan SS rohamezrede a legkevésbé sem nevezhető csak és kizárólag tisztességes eszközöket alkalmazó katonai alakulatnak – számos háborús bűn elkövetése szárad a lelkükön –, mégis fel-fel tűnik ebben a halálos keretek közt zajló borzalomban az ember.

Schulze és Matz barátsága illetve Von Dodenburg és Schulze felettes-beosztott kapcsolata jól példázza ezt. Mindezt az „emberi” vonalat erősítik a Kesslerre oly jellemző zaftos káromkodások, az obszcenitás.

Mindezek teszik egyrészt elviselhetőbbé, másrészt ténylegesen életszagúvá, hihetővé a történetet. Mint ahogy a Halálos menetben, itt is sikerül az írónak „elkapnia” és visszaadnia azt a hangulatot, amelyet talán a „különös” szóval lehetne illetni.
Hiszen melyik épelméjű ember beszélne szimpátiáról egy háborús bűnöket elkövető alakulattal kapcsolatban? Talán az együttérzés, vagy inkább átérzés, belegondolás lenne a megfelelőbb. Hogy amikor nekik üt be a mennykő, akkor ugyanazt a halálfélelmet érzik és élik át, mint amit ők okoztak.


Mezei Attila 2007. február 20.
Forrás: ekultura.hu

Kapcsolódó könyvek:
Koponyahegyek

A kitörés
A Hess-küldetés

2498 Ft
1998 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Leo Kessler

Koponyahegyek

Fekete Kozákok, Hitler Birodalmának katonái képében, végig gyújtogatták, fosztogatták, erõszakolták, gyilkolták fél Európát, – Oroszország fagyos pusztaságaitól kezdve, egészen Észak-Olaszország hegyvidékéig.

Leo Kessler

A Birodalom szablyái

1944 nyarán az oroszok már Lengyelország területén nyomulnak elõre Németország felé.

Leo Kessler

Fekete kozákok

1942 kora tavaszán a Luftwaffe két oroszul kifogástalanul beszélõ német ügynököt dob le Kazany körzetében. Bármilyen hihetetlen, a feladatuk az, hogy bejussanak a közeli orosz koncentrációs táborba.

Leo Kessler

A kitörés

1944 februárja. Leo Kessler három csökönyös Wehrmacht katonája, a Harmadik Birodalom Zéró Egyes Büntetőtáborának lakója, ahol a frontvonal béli elhalálozásra nyernek kiképzést.