Leo Kessler  Nyugati Tűz Hadművelet
  • Eredeti cím: Fire in the West
  • Kategória: Háborús történetek
  • Könyv kötése: keménytáblás
  • Könyv szélessége: 155 mm
  • Könyv magassága: 225 mm
  • Áfa: 5%
  • Bizományos értékesítés: Van
  • Rendelhető: Igen
  • ISBN/ISSN: 9789639919327
Háborús történetek

Áttekintés a könyvről

Leo Kessler legújabb háborús regénye 1944 telén játszódik, amikor Németország már havonta érzékelhette a Szövetségesek által rámért vereségek erejét. A Nyugati Tűz valójában Hitler utolsó tervének eddig ismeretlen története.

A hadművelet a „Nyugati Terv” kódnevet kapta, a vakmerő terv végrehajtásával pedig a nagy tapasztalatokkal rendelkező Christian Jungblut kapitányt bízták meg. Az ifjú tisztre vár a feladat, hogy a világ első „rakétahordozó” tengeralattjárója New York partjait kilövő távolságban megközelítse. Ott várnak egy rég beépült német ügynökre, akinek ki kell jelölnie számukra a speciálisan megválasztott célpontot. Így a történelem alakulása, a továbbiakban egyetlen német tengeralattjáró sikerén, vagy bukásán múlik.

Információ a könyvről

Harmadik Birodalom a végét járja. Ugyan még egy utolsó, nagy kísérlet hátravan, hogy áttörjék a nyugati frontot és a Csatornába kergessék a Szövetségesek expedíciós seregét, de ebben már csak kevesen hisznek. Ám a „csodafegyverek” még némi reményt nyújthatnak a kétkedőknek...

A Birodalom diktátora kiadja az ukázt: meg kell leckéztetni az amerikaiakat, amiért porrá bombázzák a német városokat. Erre az egyik módszer az, ha képessé tesznek egy tengeralattjárót arra, hogy rakétákat tudjon kilőni az USA-ra. A nácik titkosügynököket tesznek ki a keleti parton, hogy a leendő célpontokat meghatározzák.

De ennek az őrült feladatnak a végrehajtásához egy tapasztalt kapitány is kell a hajóra. Így esik a választás Jungblut-ra, aki egy ideje már a szárazföldi patkányok életét éli, lévén nincs bevethető hajója a Kriegsmarine-nek. A helyzet gyökeresen megváltozik, amikor Otto Skorzeny kezébe kerül az akció irányítása. (Otto Skorzeny a Waffen-SS tisztje volt. Több kommandós akciót irányított, többek között az olasz diktátor, Benito Mussolini kiszabadítását is.)

Leo Kessler a tőle megszokott írói fortélyokat alkalmazva tárja elénk Christian Jungblut Kapitänleutant legújabb „kalandjait”. Nagyjából a Kelly hőseinek hangulatát kell elképzelni, amit azonban néhány tényező elég markánsan befolyásol - hol könnyedebb, hol súlyosabb irányba.

A Nyugati Tűz Hadművelet főszereplői német katonák, akik a Szövetségesek ellen harcolnak, nagyjából addig, amíg csak bírnak. Ezek az emberek a legkevésbé sem nácik, ellenben hazafias érzelmek vezérlik őket és otthonuk pusztulásának látványa acélozza meg az irányú akaratukat, hogy leszámoljanak az ellenséggel. Jungblut kapitánynak van egy odaadó beosztottja és bajtársa Frenssen altiszt személyében, aki jóval többet „nyújt” – hol alpári humorával, hol harsányságával, hol mélyenszántó gondolataival –, mint Kelly bármelyik bajtársa.

Leo Kessler megdöbbentően és sokkolóan képes elénk tárni a háború borzalmait; jelen esetben Kiel bombázását és egy kórházhajó elsüllyesztését. Jungblut kapitánynak nem csak külső ellenséggel kell megküzdenie, de régi felettesének testvérével, von Arcoval is, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy keresztbe tegyen a kapitánynak és revansot vegyen rajta bátyja megaláztatásáért.

Mindezekből látható, hogy meglehetősen összetett történetet sikerült a szerzőnek papírra vetnie. Kessler mindig is törekedett arra, hogy ne egyszerűen csak háborús történeteket írjon, hanem ezeket a lehetőségekhez mérten jól megfűszerezze egy kis „extrával”. Egy másik fontos fogása, hogy sokszor változtat a regény hangulatán.

A Nyugati Tűz Hadművelet – ha jól számolom – immáron az ötödik darabja a magyar nyelven megjelent „tengeralattjárós” regényfolyamnak. Ettől függetlenül önmagában is jól megállja a helyét, nem kell különösebb „előképzettség” ahhoz, hogy Jungblut kapitány újabb, hajmeresztő vállalkozásának szem és fültanúi legyünk.

 
Mezei Attila 2009. szeptember 15.
Forrás: ekultura.hu

Részlet a könyvből:

Úgy tűnt, hogy egyszerre minden összekavarodott. Kiel felett a magasban, csúf vörös és fekete foltok lepték el a levegőeget, és egyre közeledő repülőmotorok százainak dübörgése hallatszott. Odalenn rohamsisakos légoltalmis őrök futkostak ide-oda, sípjukat fújva és vadul forgatva kereplőjüket. Motoros futárok száguldoztak fel-alá, éles csikorgással tiltakozó gumival kanyarogva a tömegben. Szirénázó tűzoltóautók robogtak kijelölt állomáshelyük felé. A légikalózok már csaknem a célpontjuk fölé értek.

- Óvóhelyre! – próbálta túlordítani a bíróság elnöke a légvédelmi flakok dübörgését, és a gránátrobbanásokat. – Jönnek az Amik!

Chistian egy pillanatra elfedte szemeit a szürke eget kábító porszemek tengerévé változtató gránátok fellobbanó fénye ellen. Aztán az ablakon kinézve látta, amint a hatalmas ezüst nyilak, ragyogó fehér kondenzcsíkot húzva maguk után, az égboltot szinte fenséges nyugalommal hasítva közelednek feléjük. Mintha a hirtelen halál gyilkos vihara a legkevésbé sem aggasztaná őket. – Légierődök, kapitány! – kiáltotta. – Himmelherrje, több száz gépből álló kötelékkel támadnak – és egyetlen árva német vadászgépet sem lehet látni! – tette hozzá elkeseredetten.

A cirkáló kapitánya kifejező vállrándítással válaszolt. – 1944-et írunk, fiatalember! A Luftwaffe dicső napjai már rég leáldozóban vannak. Jobban teszi, ha szembenéz a szomorú valósággal. – hirtelen elhallgatott.

Egyszerre látták, amint kitárulnak a vezérgép bombatárolójának ajtói. Az ég rövidesen megtelt az érkezését félelmetes süvöltéssel jelző ezüstös bombazuhataggal. – Robbanó- és gyújtóbombák vegyesen! – üvöltötte a kapitány tölcsért formálva a kezeiből. – Tűzvihart akarnak kelteni! Jöjjön, fiatal barátom, húzzunk le az óvópincébe doktor Pfeifferrel meg ezekkel az idióta szexőrültekkel! Nyomás, szedje a lábait, amíg nem késő!

Néhány pillanattal később már a barakkokkal szemközti téren rohantak az életükért, hogy menedékre leljenek, mielőtt Kielre rátelepszik a halálos ciklon. Christian Jungbluton mindent elborító félelem vett erőt, ami rövidesen lángoló dühvé és gyűlöletté változott. Hát semmit sem lehet tenni ezekkel az átkozott amerikai légikalózokkal, hogy megfizessenek Németország városainak lerombolásáért? Mikor fognak végre visszavágni ezeknek a gyilkos jenki rohadékoknak? Mikor…?

Kapcsolódó könyvek:
Otto"háborúja"

Otto villámháborúja

A tankpusztítók

Az író életrajza

2995 Ft
2396 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Leo Kessler

Koponyahegyek

Fekete Kozákok, Hitler Birodalmának katonái képében, végig gyújtogatták, fosztogatták, erõszakolták, gyilkolták fél Európát, – Oroszország fagyos pusztaságaitól kezdve, egészen Észak-Olaszország hegyvidékéig.

Leo Kessler

A Birodalom szablyái

1944 nyarán az oroszok már Lengyelország területén nyomulnak elõre Németország felé.

Leo Kessler

Fekete kozákok

1942 kora tavaszán a Luftwaffe két oroszul kifogástalanul beszélõ német ügynököt dob le Kazany körzetében. Bármilyen hihetetlen, a feladatuk az, hogy bejussanak a közeli orosz koncentrációs táborba.

Leo Kessler

A kitörés

1944 februárja. Leo Kessler három csökönyös Wehrmacht katonája, a Harmadik Birodalom Zéró Egyes Büntetőtáborának lakója, ahol a frontvonal béli elhalálozásra nyernek kiképzést.