Leo Kessler  Az Asszaszínok völgye
 • Sorozat:
  A háború kutyái 1. sorozat
  9. kötet
 • Eredeti cím: Valley of The Assassins
 • Fordító: Domina Bálint
 • Kategória: Háborús történetek
 • Oldalszám: 256
 • Könyv kötése: puhakötéses
 • Könyv hossza: 200 mm
 • Könyv szélessége: 120 mm
 • Könyv súlya: 185 gramm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9789639919815
Háborús történetek

Áttekintés a könyvről

1943, a nagyhatalmak a teheráni konferenciára készülnek. Hogy megakadályozza ezt, Hitler Harkovból a Teherán melletti Asszaszínok völgyébe küldi az Edelweiss Rohamosztagot.

Ehhez azonban először le kell győzniük a szovjet sítalpas hegyivadászokat, s meg kell küzdeniük a hó- és jégfödte hegyekkel is. Vajon sikerül-e bejutniuk a konferencia tervezett színhelyére?

Információ a könyvről

Teherán, 1943. Sir Winston Leonard Spencer Churchill, Franklin Delano Roosevelt és Joszif Visszarionovics Sztálin itt terveznek találkozni, hogy a második világégés dolgait átbeszéljék.

Nem is kínálkozhat ennél kedvezőbb alkalom Adolf Hitler számára, hogy egy csapásra mindhárom ellenfelét eltegye láb alól. Már csak egy jól kimódolt és precízen végrehajtott akció kell…

A tervet nem más, mint maga a Führer és Otto Skorzeny találják ki: az orosz frontvonalon átrepülve, ejtőernyővel alászállva egy elit egység behatol a németekkel szimpatizáló asszaszinok területére és velük kiegészülve végrehajtanak egy robbantásos merényletet a három államfő ellen. És persze ki más kapná ezt a megtisztelő, ám annál halálosabb feladatot, mint a Stürmer ezredes vezette Edelweiss Rohamosztag.

Kessler a Véres hegyben bevett formát alkalmazza Az Asszaszínok völgyében is. Van a főszereplő, akire rá lehet fogni, hogy ő a jó német tiszt. Itt ő Stürmer ezredes. Van a rossz német tiszt, aki megrögzött náci, törtető, árulásra és akár gyilkosságra is vetemedik, ha az érdekei úgy kívánják. Ő Gröl őrnnagy, az egység helyettes vezetője.

És persze van a két elmaradhatatlan mókamester; a nagydarab Ökör Joe meg az apró termetű Jap. Ők folyamatosan heccelik egymást, viccesen beszólnak, akár még a parancsnokuknak is, folyamatosan a piáláson és a nőkön jár az agyuk. Ők képezik azt a csillapítómezőt, amely a háború borzalmainak olvasóra gyakorolt hatását hivatott elviselhetőbbé tenni.

Az alapötlettel nincs is nagyon baj, azonban a megvalósítás miatt kicsit húzom a számat. Azt kell mondjam, eleddig ez a leggyengébb Kessler mű, amit volt szerencsém olvasni. Három olyan dolog is van, ami miatt fanyalgok. Az első az, hogy az Edelweiss Rohamosztag folyamatosan rohan bele és csatázik a „speciális” orosz sítalpas egységekkel mindaddig, míg végre el nem érnek az asszaszinokhoz. Ez egy alkalommal még rendben van, na de többször ismételve több mint unalmas.

A második, a regény két szereplője. A „nagy” Ökör Joe meg a „kicsi” Jap. Mint a neve is mutatja, Ökör Joe nem kis darab ember. Kétajtós szekrény, száz kiló felett, virsli ujjakkal. Nem vagyok egy nagy hegymászó zseni, de igen nehéz elképzelni egy ilyen embert a sziklán, és akkor egy elit hegymászó osztagról már ne is beszéljük. Jappal mindössze csak annyi gond van, hogy nepáli és német szülők gyermeke. Most ne menjünk bele, hogy ez milyen sorsot jelentett a valóságban bárkinek a náci Németországban. Nos, nem egy Wermacht elitalakulai tagságot.

A harmadik problémám Sanders, az Abwher ügynökének bénázása. Leo Kessler eléggé egyértelműen leírja, hogy 1943-ra az angol és orosz befolyás és felügyelet miatt a németek és szimpatizánsaik a túlélésre játszottak Iránban, nem kockáztatták a lebukás veszélyét. Ehhez teljesen profi módon kellett, hogy értsék a helyi dolgokat, márpedig Sanderst olyan amatőr módon kapják el, hogy majdnem kitéptem a hajam idegességemben.

Ezek mellett azt hiszem, az már nem oszt vagy szoroz, hogy a könyv borítóján „asszaszínok” szerepel, a könyvben pedig mindenhol – még a belső borítón is – „asszaszinok”.

Mindezek ellenére alapvetően érdekes, és valamilyen szinten szórakoztató olvasmány Kessler műve. Azok számára mindenféleképpen, akik szeretik ezt a műfajt. Remélem a következő kötet már jobb lesz.

Mezei Attila 2010. december 6.
Forrás: ekultura.hu


Kapcsolódó könyvek:
Koponyahegyek

A Hess-küldetés
A birodalom szablyái

995 Ft
796 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Leo Kessler

Koponyahegyek

Fekete Kozákok, Hitler Birodalmának katonái képében, végig gyújtogatták, fosztogatták, erõszakolták, gyilkolták fél Európát, – Oroszország fagyos pusztaságaitól kezdve, egészen Észak-Olaszország hegyvidékéig.

Leo Kessler

A Birodalom szablyái

1944 nyarán az oroszok már Lengyelország területén nyomulnak elõre Németország felé.

Leo Kessler

Fekete kozákok

1942 kora tavaszán a Luftwaffe két oroszul kifogástalanul beszélõ német ügynököt dob le Kazany körzetében. Bármilyen hihetetlen, a feladatuk az, hogy bejussanak a közeli orosz koncentrációs táborba.

Leo Kessler

A kitörés

1944 februárja. Leo Kessler három csökönyös Wehrmacht katonája, a Harmadik Birodalom Zéró Egyes Büntetőtáborának lakója, ahol a frontvonal béli elhalálozásra nyernek kiképzést.