Leo Kessler  Kísértet Hadosztály
 • Sorozat:
  A háború kutyái 1. sorozat
  17. kötet
 • Eredeti cím: Ghost Division
 • Fordító: Németh Nikoletta, Varga István
 • Kategória: Háborús történetek
 • Oldalszám: 248
 • Könyv kötése: puhakötéses
 • Könyv hossza: 200 mm
 • Könyv szélessége: 120 mm
 • Könyv súlya: 178 gramm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9786155013096
Háborús történetek

Áttekintés a könyvről

1940 tavasza-nyara: Rommel tábornok azt a parancsot kapja, hogy rohanja le Franciaországot, ám ott áll előttünk a bevehetetlennek számító Maginot-vonal. Ám Rommel úgy dönt, inkább a hosszabb utat választja, s megkerüli az erődrendszert. Innen aztán már majdnem egyenes út vezet a végső győzelemig…

Információ a könyvről

Az eddigi Kessler-regényekhez képest a Kísértet Hadosztálynak nem igazán lehet megnevezni a főszereplőjét. Több lehetőség is felbukkan, de a szerző senkinek és/vagy semminek nem szentel kitüntetett figyelmet.

A történet Erwin Johannes Eugen Rommel tábornok és hadserege Franciaország elleni hadjáratát regéli el az olvasónak. De a tábornok csak néha-néha bukkan fel, az adott szituáción kívül semmit nem tudunk meg róla, nincsenek belső monológok, nem elemezgetik a többiek a személyét. Hasonló a helyzet a 404-es Független Kétéltűszázad parancsnokával (Krantz őrnagy) és helyettesével (von Fromm százados) is. 

Ők sokkalta több szerephez jutnak, azonban róluk sem tudunk meg szinte semmi plusz információt és a karakterük sincs olyan mértékben kidolgozva, ahogy ezt a szerző egyéb regényeiben megszokhattuk, és nagyjából ez a helyzet Gehendes Hauptmannal és Schott törzsőrmesterrel is, akik a légvédelmi egység vezetői.

Az öt lehetséges személy mellett meg kell említeni a 88-as légvédelmi löveget. Voltaképpen Rommel hozza „helyzetbe” ezt a harceszközt, amikor első alkalommal bunkerrombolásra használja a Maginot-vonal ellen, majd páncéltörő ágyúként veti be az angolok ellentámadásakor a harckocsik ellen és végül a partvédelmi üteg szerepét játsszák el az angol Honi Flotta hajói ellen, amikor rommá lőnek és a hullámsírba küldenek egy rombolót velük.

De ha mindezeken felülemelkedünk, akkor felbukkan még egy lehetséges főszereplő, ez pedig maga a háború, aminek ábrázolásában Leo Kessler mindig is nagyon jó volt, hiszen ő maga is megjárta a II. világháború poklát.

Ami viszont szinte teljességgel hiányzik a regényből, az a humor. Ez talán azzal magyarázható, hogy viszonylag korai Kessler műről van szó, és még nem alakultak ki azok a későbbiek folyamán bevált „formulák”, amelyek az akciókat és a pusztítást hivatottak feloldani és/vagy elviselhetőbbé tenni. Azt hiszem, éppen ez az egyik ok, amiért érdemes elolvasni a regényt.

Mezei Attila 2011. június 9.
Forrás: ekultura.hu


Kapcsolódó könyvek:
Tűz Kabul felett

A tankpusztítók
Koponyahegyek

995 Ft
796 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Leo Kessler

Koponyahegyek

Fekete Kozákok, Hitler Birodalmának katonái képében, végig gyújtogatták, fosztogatták, erõszakolták, gyilkolták fél Európát, – Oroszország fagyos pusztaságaitól kezdve, egészen Észak-Olaszország hegyvidékéig.

Leo Kessler

A Birodalom szablyái

1944 nyarán az oroszok már Lengyelország területén nyomulnak elõre Németország felé.

Leo Kessler

Fekete kozákok

1942 kora tavaszán a Luftwaffe két oroszul kifogástalanul beszélõ német ügynököt dob le Kazany körzetében. Bármilyen hihetetlen, a feladatuk az, hogy bejussanak a közeli orosz koncentrációs táborba.

Leo Kessler

A kitörés

1944 februárja. Leo Kessler három csökönyös Wehrmacht katonája, a Harmadik Birodalom Zéró Egyes Büntetőtáborának lakója, ahol a frontvonal béli elhalálozásra nyernek kiképzést.