Leo Kessler  Halálos Éberség Hadművelet
 • Sorozat:
  A háború kutyái 2. sorozat
  21. kötet
 • Eredeti cím: Operation Death Watch
 • Fordító: Bánki Bálint
 • Kategória: Háborús történetek
 • Oldalszám: 312
 • Könyv kötése: puhakötéses
 • Könyv szélessége: 120 mm
 • Könyv magassága: 200 mm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9789635129209
Háborús történetek

Áttekintés a könyvről

A Farkasfalka című könyv folytatása. Churchill 1941. augusztus 9-én Roosevelttel történő találkozásra utazik Kanadába egy tengeralattjárón. A náci hadvezetés az U-69 tengeralattjáróit újra beveti, ezúttal Churchill hajójának elsüllyesztésére. Az USA és Kanada hatóságai minden lehetséges eszközzel megpróbálják garantálni a brit miniszterelnök biztonságát.

Információ a könyvről

1941 nyarán Roosevelt egyik titkárát Churchillhez küldi, hogy tájékozódjon az angliai helyzetről, és a további segítségnyújtás lehetőségéről.

A tárgyalás végeredményeképpen az angol miniszterelnök elhatározza, hogy személyesen találkozik az USA elnökével. Mivel Angliát továbbra is rendületlenül támadják a Luftwaffe gépei és Dönitz (a német tengeralattjáró flotta parancsnoka) tengeralattjárói sorra süllyesztik el a szigetországba igyekvő hajókat, meglehetősen veszélyes vállalkozás ez Churchill részéről. Ráadásul mindössze egyetlen csatahajót akar igénybe venni az utazáshoz.

A németek lehallgatják a két elnök közt zajló telefonbeszélgetést. Dönitz úgy dönt, hogy itt a lehetőség Anglia térdre kényszerítésére: Hitlernek azzal a javaslattal áll elő, hogy tengeralattjárók segítségével küldjék a tenger fenekére a britek első számú emberét. Az U-69 (másik kilenc társával együtt) kapja a feladatot, hogy a Kanada partjainál található Német-öbölbe hajózzon, találja meg és süllyessze el a Prince Of Wales csatahajót, csakhogy az U-69 már az odafelé vezető úton súlyos sérüléseket szerez, ráadásul Baer kapitány is meghal, így az ifjú Jungblut kénytelen átvenni a hajó parancsnoki posztját.

Ám ahelyett, hogy visszatérhetne a biztonságos honi kikötőjébe, Dönitz azt az őrült parancsot adja, hogy folytassák a küldetést. Így 1941 augusztusában az U-69 megérkezik egy titkos német tengeralattjáró-támaszpontra a kanadai partokhoz és felkészül, hogy teljesítse a világ talán egyik legaljasabb merényletét.

Kessler regénye leginkább olvasmányossága miatt magával ragadó. Nem igazán tudtam letenni a könyvet azután, hogy kinyitottam az első oldalon, és nekifogtam Christian Jungblut történetének folytatásához. Persze az is nagyban hozzájárult az „egy ültő helyben” történő végigolvasáshoz, hogy mindig is szerettem a II. világháborús történeteket, különösen azokat, amelyek megtörtént eseményeken alapulnak.

Kessler tájékozottsága és hozzáértése ismét megmutatkozik a regény szinte minden oldalán. Tisztában van a német tengeralattjáró-flotta viselt dolgaival, és itt nem csak a harci kiképzésre, a bevetésekre gondolok, hanem a mindennapi életre a bázisokon, a hajókon; vagy hogy hogyan és mivel ütötték el az időt az eltávon lévő katonák.

A tengeralattjárón szolgáló katonák nagyon is tisztában voltak azzal, hogy körülbelül fél évet húzhatnak le az U-boat-okon, aztán utoléri őket a végzet, vagy egy romboló, vagy egy Sunderland repülőgép bombája által. És mégis, ezek az emberek zokszó nélkül kihajóztak a tengerre, végrehajtották a parancsokat, és megpróbáltak túléli. Kessler mindössze elmeséli az eseményeket, ám óhatatlanul kialakulhat valamilyen szintű szimpátia Jungblut és társai iránt.

Azt hiszem ez, olvasva a történet előzményeit (A farkasfalka), egyáltalán nem szégyellni való dolog. Hiszen Jungblut is csak ember volt, ráadásul a tisztességes fajtából, aki a legembertelenebb körülmények között is megpróbálta, és meg is tudta őrizni emberségét.

Mezei Attila 2011. szeptember 19.
Forrás: ekultura.hu


Kapcsolódó könyvek:
A farkasfalka

Erőltetett menet
Szökés a győztesektől

Az író életrajza

995 Ft
796 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Leo Kessler

Koponyahegyek

Fekete Kozákok, Hitler Birodalmának katonái képében, végig gyújtogatták, fosztogatták, erõszakolták, gyilkolták fél Európát, – Oroszország fagyos pusztaságaitól kezdve, egészen Észak-Olaszország hegyvidékéig.

Leo Kessler

A Birodalom szablyái

1944 nyarán az oroszok már Lengyelország területén nyomulnak elõre Németország felé.

Leo Kessler

Fekete kozákok

1942 kora tavaszán a Luftwaffe két oroszul kifogástalanul beszélõ német ügynököt dob le Kazany körzetében. Bármilyen hihetetlen, a feladatuk az, hogy bejussanak a közeli orosz koncentrációs táborba.

Leo Kessler

A kitörés

1944 februárja. Leo Kessler három csökönyös Wehrmacht katonája, a Harmadik Birodalom Zéró Egyes Büntetőtáborának lakója, ahol a frontvonal béli elhalálozásra nyernek kiképzést.