Leo Kessler  Szökés a győztesektől
 • Sorozat:
  A háború kutyái 2. sorozat
  24. kötet
 • Eredeti cím: Death from Arctic Skies
 • Fordító: Tóth Attila
 • Kategória: Háborús történetek
 • Oldalszám: 272
 • Könyv kötése: puhakötéses
 • Könyv hossza: 200 mm
 • Könyv szélessége: 120 mm
 • Könyv súlya: 193 gramm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9786155129230
Háborús történetek

Áttekintés a könyvről

A második világháború a végéhez közeledik. Az elõrenyomuló Szövetségesek egyre több német alakulatot semmisítenek meg, ejtenek fogságba. A Wotan számára is elérkezik a vég: parancsnokát, von Dodenburgot, a többi tisztet és az egyszerû közlegények többségét elfogják. A legelitebb SS-egység és parancsnoka kiváló bûnbaknak bizonyul a Szövetségesek számára, hogy az õ nyakukba varrják a közvélemény elõtt a „németek” bûneit. Vajon mi lesz az erõsebb, az igazság vagy a reálpolitika? Az igaztalan vádak vagy a bajtársiasság?

Információ a könyvről

Még tart a háború, amikor német foglyok végtelen oszlopa halálra vártan vánszorog az amerikai őrök felügyelete alatt a hadifogolytáborok egyike felé. Köztük találjuk a súlyosan sebesült Kuno von Dodenburg ezredest, a Wotan SS rohamezred parancsnokát is.

Az ezredes már tudja, hogy vagy az egyre sürgetőbb orvosi ellátás hiánya vagy a szövetségesek bíróságának ítélete miatt, de számára nem csak a háborúnak, de az életnek is vége. Ettől függetlenül ő az, aki még tartja a lelket a többi fogolyban és nem engedi, hogy maradék emberségüket és tartásukat elveszítve, agyatlan barmokként vánszorogjanak a dermesztő télben.

Van azonban egy maréknyi ember a Wotan két altisztjének (Schulze és Matz) irányítása alatt, akik még szabadok és harcra készek. Nekik teljesen más terveik vannak az ezredesükkel - feltett szándékuk, hogy valamilyen módon kiszabadítják a biztos halált jelentő fogságból. Vállalkozásuk azonban nem jár eredménnyel…

Talán az egyik legnyomasztóbb és legsötétebb magyar nyelven eddig napvilágot látott Leo Kessler mű a Szökés a győztesektől. Az a képi világ, amellyel a foglyok szenvedéseit bemutatja a szerző – ahogy mondjuk a sebesülteket saját mocskukban fetrengve ábrázolja vagy az amerikai őrök cseppet sem úriemberhez méltó viselkedését mutatja be –, ha néha túlzó is, azért mindenképpen elborzasztó és elgondolkodtató. És ha utal is arra, hogy a szovjet fogság még borzasztóbb, ettől függetlenül nem tudunk pozitív képet alkotni a felszabadítókról. Leo Kessler ezzel ismét leszedi a keresztvizet a „hős” szövetségesekről, akiknek viselt dolgairól manapság egyre több és több kijózanító tény lát napvilágot.

Persze a szerzőnek legkevésbé sem célja a háborús bűnök megkérdőjelezése, pláne nem a bűnösök valamiféle felmentése. Ezt épeszű ember nem is tenné. Sokkal inkább az igazságszolgáltatás és annak hiánya áll a regény középpontjában azzal, hogy von Dodenburgot az általa el nem követett bűnök miatt akarják halálra ítélni és nem amiatt, amit ténylegesen tett.

És azok a módszerek (hamis tanúvallomások kicsikarása vesztegetéssel vagy kínzással, hamis tanúk felvonultatása a vád mellett), amelyekkel a megszállott amerikai igazságügyi tiszt, Schroeder ezredes igyekszik pontot tenni az ügy végére, és ezzel von Dodenburg életére, nem csak Schroeder segítőiben ébresztenek kételyeket, hanem az olvasóban is.

Habár Leo Kessler háborús ponyvái legtöbbször próbálnak egyfajta könnyed hozzáállással közeledni a háború témájához, ez a könyve cseppet sem sorolható ebbe a kategóriába.

Mezei Attila - 2012. február 18.
Forrás: ekultura.hu


Kapcsolódó könyvek:
Koponyahegyek

A kitörés
A Hess-küldetés

995 Ft
796 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Leo Kessler

Koponyahegyek

Fekete Kozákok, Hitler Birodalmának katonái képében, végig gyújtogatták, fosztogatták, erõszakolták, gyilkolták fél Európát, – Oroszország fagyos pusztaságaitól kezdve, egészen Észak-Olaszország hegyvidékéig.

Leo Kessler

A Birodalom szablyái

1944 nyarán az oroszok már Lengyelország területén nyomulnak elõre Németország felé.

Leo Kessler

Fekete kozákok

1942 kora tavaszán a Luftwaffe két oroszul kifogástalanul beszélõ német ügynököt dob le Kazany körzetében. Bármilyen hihetetlen, a feladatuk az, hogy bejussanak a közeli orosz koncentrációs táborba.

Leo Kessler

A kitörés

1944 februárja. Leo Kessler három csökönyös Wehrmacht katonája, a Harmadik Birodalom Zéró Egyes Büntetőtáborának lakója, ahol a frontvonal béli elhalálozásra nyernek kiképzést.