Leo Kessler  Menekülés Moszkvából
 • Sorozat:
  A háború kutyái 2. sorozat
  25. kötet
 • Eredeti cím: Flight from Moscow
 • Fordító: Németh Zoltán, Varga István
 • Kategória: Háborús történetek
 • Oldalszám: 336
 • Könyv kötése: puhakötéses
 • Könyv hossza: 200 mm
 • Könyv szélessége: 120 mm
 • Könyv súlya: 239 gramm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9786155129247
Háborús történetek

Áttekintés a könyvről

1941 õszén Adolf Hitler úgy döntött, hogy egyszer s mindenkorra leszámol Sztálinnal. Célja megvalósítására, tízezernyi harckocsi támogatásával, milliós hadsereget küldött Moszkva felé. A hatalmas páncélos elõretörést kedvenc alakulata, a Wotan SS Rohamezred vezeti – rájuk vár a feladat, hogy bevegyék a Kreml falait. Egy decemberi napon végül csakugyan megpillantják Hitler õsellenségének, a szovjet diktátornak otthont adó Kreml arany hagymakupoláit. Ám ekkor elpártol tõlük a hadiszerencse, mivel Tél Tábornok személyesen avatkozik be a csata kimenetelébe...

Információ a könyvről

A Harmadik Birodalom 1941 őszére szinte egész Európa urának mondhatta magát. Hitler – hogy egyszer és mindenkorra leszámoljon a „vörös fenyegetéssel” – parancsot adott a Moszkva elleni támadás megindítására.

A város bevételétől nem kevesebbet várt, mint a szovjet kapitulációt. Ennek fényében a Wotan SS Rohamezred ismét parancsot kap, hogy muszkaföldre látogasson és tevékenyen kivegye részét a harcokból. Geier, az ezred parancsnoka azt tervezi, hogy a Wotan lesz az első német egység, amely beteszi a lábát Moszkvába és ezért végre megkaphatja majd a tábornoki kinevezését.

Ezt a szándékát nem is rejti véka alá beosztottjai előtt sem és igyekszik „megnyugtatni” őket, hogy mindent meg fog tenni az előléptetése érdekében, akár az ezred teljes pusztulása árán is. Ekkor még nem is sejti, hogy milyen közel jár majd a valósághoz.

Már az indulási ponthoz történő vonatút sem zajlik eseménytelenül. Partizánok támadnak a Wotant szállító szerelvényre, a támadók között pedig tizenéves lányok is felbukkannak. Von Dodenburg századosnak ekkor kezd szöget ütni a fejébe, hogy valami megváltozott errefelé, mióta utoljára itt jártak. Eleddig felszabadítóként tekintett a németekre az elnyomott lakosság jelentős része, azonban mostanra fordult a kocka és ha nem is nyíltan ellenségesek, a passzivitásukat nem lehet nem észrevenni.

Aztán amikor megindul a támadás, a gyors előrenyomulás és a könnyű győzelmek feledtetik a századossal ezeket a problémákat. Amikor aztán felbukkan előbb „Sár” tábornok, majd megérkezik „Tél” tábornok és végül megkezdődik a Vörös Hadsereg elsöprő erejű ellentámadása, Von Dodenburg-nak egyre kevesebb kétsége marad az oroszországi hadjárat kudarcát illetően. Innentől kezdve világos számára, hogy az életéért kell futnia.

Leo Kesslernek ebben a művében láthatjuk, hogy kerülnek „hősébe” a kétségek első magjai és miként kezdenek azok csírázni. A mindeddig eltökélt és hithű Von Dodenburg-nak szembesülnie kell azzal, hogy koránt sem legyőzhetetlen a német hadsereg és egyáltalán nem biztos, hogy képes lesz megnyerni a háborút Hitler számára.

Eddig sem sok könyörületesség lengte körül a Wotan SS Rohamezredet, most azonban nem csak az orosz tél könyörtelenségével, hanem az őket körülvevők embertelenségével is szembesülniük kell. Ha kell, maguk is kegyelmet nem ismerő és adó katonák, nem egy esetben kerül próbára maradék emberségük az orosz hadjárat során.

A harcok leírása során Kessler a jól bevált – naturalisztikus, brutális, sallangoktól és szépítésektől mentes – ábrázolásmódját használja; némely esetben igencsak kedélyborzoló módon. Ebben a regényében is alkalmazza az ellenpontozást a Schulze-Matz tiszthelyettes-páros segítségével.

A két „jómadár” most is minden csínytevésre és szabályszegésre kapható, csakhogy jobb koszthoz, némi alkoholhoz és nőkhöz jussanak. Ezek a mozzanatok képesek feledtetni az olvasóval pár pillanat erejéig az igazságot, hogy mindeközben a havas sztyeppén irgalmat nem ismerő élet-halál harc zajlik a német és az orosz hadsereg egységei között.

Leo Kessler könyve amellett, hogy a Wotan menekülését meséli el nekünk, bemutatja azt is, mennyire keveset jelentett az emberi élet mind Sztálin, mind Hitler számára. Láthatjuk azt is, hogy mennyire nem a földön jártak ezek a „vezérek”, mennyire figyelmen kívül hagyták, ki mit mond nekik és mennyire nem érdekelte őket más, csak hogy a parancsuk teljesítve legyen. Bármi áron.

Mezei Attila 2013. február 4.
Forrás: ekultura.hu


Kapcsolódó könyvek:
Szökés a győztesektől

Tűz Kabul felett
A tankpusztítók

Az író életrajza

995 Ft
796 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Leo Kessler

Koponyahegyek

Fekete Kozákok, Hitler Birodalmának katonái képében, végig gyújtogatták, fosztogatták, erõszakolták, gyilkolták fél Európát, – Oroszország fagyos pusztaságaitól kezdve, egészen Észak-Olaszország hegyvidékéig.

Leo Kessler

A Birodalom szablyái

1944 nyarán az oroszok már Lengyelország területén nyomulnak elõre Németország felé.

Leo Kessler

Fekete kozákok

1942 kora tavaszán a Luftwaffe két oroszul kifogástalanul beszélõ német ügynököt dob le Kazany körzetében. Bármilyen hihetetlen, a feladatuk az, hogy bejussanak a közeli orosz koncentrációs táborba.

Leo Kessler

A kitörés

1944 februárja. Leo Kessler három csökönyös Wehrmacht katonája, a Harmadik Birodalom Zéró Egyes Büntetőtáborának lakója, ahol a frontvonal béli elhalálozásra nyernek kiképzést.