Leo Kessler  Ágyútöltelékek
 • Sorozat:
  A háború kutyái 2. sorozat
  27. kötet
 • Eredeti cím: Cannon Fodder
 • Fordító: Tóth Attila
 • Kategória: Háborús történetek
 • Oldalszám: 232
 • Könyv kötése: puhakötéses
 • Könyv szélessége: 120 mm
 • Könyv magassága: 200 mm
 • Könyv súlya: 165 gramm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9786155129261

Áttekintés a könyvről

Az Ágyútöltelékek című kötettel Leo Kessler egy új sorozata mutatkozik be, amelyben a Negyedik Gránátos Ezred három lázadó katonája jut fontos szerephez: lelkes fiatalok, akiket a Hitler háborújában játszott szerepük véletlen hőssé tesz. Karl Carstens, Steven Doepgen („Ami”) és a lengyelül beszélő porosz „Polack” nem is ismerik egymást mindaddig, mígnem akaratuk ellenére be nem sorozzák őket új ezredükbe.

Információ a könyvről

Három nem túl szerencsés sorsú katona életét követhetjük nyomon Leo Kessler művében.

Karl, akinek az apja mindig is a szocdemekkel szimpatizált és ezért a Gestapo koncentrációs táborba zárta, egyszerű tetőfedő. Polack félig lengyel származású földműves. Ami, hasonlóan Polackhoz félnémet - az apja amerikai, az anyja német. Nem túl bíztató jövő vár rájuk a háború kitörése után Hitler Németországában.

Hogy megelőzzék és elkerüljék a vegzálásokat, mindannyian önként jelentkeznek a Wehrmachtba, ahol aztán jól kifogják: a 4. gránátos ezredhez kerülnek, konyhaszolgálatra. Első hallásra ez egyáltalán nem tűnik kemény valaminek, azonban a konyhát Bika őrmester, azaz Bika, a király vezeti, aki az első pillanatban eldönti, hogy kicsinálja a három szerencsétlent.

Egyre-másra éri utol őket a főszakács „jóindulata”, míg aztán egy apró hiba miatt a Rajna partján nem találják magukat, csontig hatoló hidegben, 1939-40 telén. A feladatuk, hogy felderítsék és szemmel tartsák a „békazabáló” franciákat és állásaikat. Habár mindenki úgy gondolja, ez igazi kitolás a három szerencsétlennel, ők mégis jutalomként élik meg a történteket, mert legalább kiszabadulnak Bika uralma alól a „büntetés” idejére. Visszatérve a konyhára aztán minden folytatódik ott, ahol abbamaradt, egészen addig, amíg meg nem indul a német offenzíva Franciaország ellen…

Alapvetően rendben van, hogy adott három szerencsétlen, akiket minden ok nélkül agyba-főbe szívat az őrmesterük. Az is rendben van, hogy emiatt nem érzik jól magukat és valamilyen bosszút forralnak, csak hát a kivitelezés nem sikerült olyan színvonalon, hogy az különösebben meghassa az embert. Az apró kis oda-vissza piszkálódások sem váltottak ki különösebb érzelmeket belőlem, ráadásul a viccesnek szánt „babakocsival malaclopás estét” már olvashattuk egy Wotan-os regényben, így másodjára nálam már nem érte el a neki szánt hatást ez a momentum sem.

A három főszereplőt sem érzem annyira erős karakternek, mint ahogyan azt Kessler más regényeiben megszokhattam. Viszont a francia vonalak elleni támadás teljesen  rendben van, itt Kessler hozza a tőle megszokott formát. Abban mindig is jó volt, hogy a maga rögvalóságában, mindenfajta szépítgetés nélkül fesse le a harc borzalmait; ezzel el is vegye bárki kedvét attól, hogy ilyesmiben részt vegyen valaha is.

Úgy gondolom, a regény távlati célja akár ez is lehetne, azonban a kivitelezés erőtlensége miatt összességében nem tudja száz százalékosan teljesíteni ezt.

Mezei Attila  2013. április 28.
Forrás: ekultura.hu


Kapcsolódó könyvek:
Koponyahegyek

A kitörés
A Hess-küldetés

Az író életrajza

995 Ft
796 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Leo Kessler

Koponyahegyek

Fekete Kozákok, Hitler Birodalmának katonái képében, végig gyújtogatták, fosztogatták, erõszakolták, gyilkolták fél Európát, – Oroszország fagyos pusztaságaitól kezdve, egészen Észak-Olaszország hegyvidékéig.

Leo Kessler

A Birodalom szablyái

1944 nyarán az oroszok már Lengyelország területén nyomulnak elõre Németország felé.

Leo Kessler

Fekete kozákok

1942 kora tavaszán a Luftwaffe két oroszul kifogástalanul beszélõ német ügynököt dob le Kazany körzetében. Bármilyen hihetetlen, a feladatuk az, hogy bejussanak a közeli orosz koncentrációs táborba.

Leo Kessler

A kitörés

1944 februárja. Leo Kessler három csökönyös Wehrmacht katonája, a Harmadik Birodalom Zéró Egyes Büntetőtáborának lakója, ahol a frontvonal béli elhalálozásra nyernek kiképzést.