Dr. Fodor Kinga  Mit egyenek a kisállataim?
 • Kategória: Hobbi
 • Oldalszám: 352
 • Színes fotók száma: 46
 • Könyv kötése: keménytáblás
 • Könyv szélessége: 145 mm
 • Könyv magassága: 208 mm
 • Könyv súlya: 567 gramm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9789639919433

Áttekintés a könyvről

A kedvenceink helyes táplálása sorozat harmadik kötete megismerteti az olvasót a kisemlősök tartásával és táplálásával kapcsolatos alapvető tudnivalókkal.

Információ a könyvről

A kedvenceink helyes táplálása sorozat harmadik kötete megismerteti az olvasót a kisemlősök tartásával és táplálásával kapcsolatos alapvető tudnivalókkal.

E mellett hasznos tanácsokkal, példamenükkel és receptekkel is szolgál az egészséges és a beteg kis kedvencek otthoni etetéséhez egyaránt. A könyvben nemcsak a leggyakrabban tartott kisállatok (görény, degu, tengerimalac, csincsilla, nyúl, egér-, patkány- és hörcsögfélék stb.), hanem a hazánkban ritkábban előforduló, ma még egzotikusnak számító, így az állattartók körében csak kevésbé ismertek (cukormókus, sünfélék, majomfélék, ormányos- és mosómedve) is említésre kerülnek.

A kisállattáplálási specialista állatorvos szerző most is a lehető legalaposabban tekinti át a dietetika témakörét, így nem kerüli ki a kisemlősök táplálásával kapcsolatban elterjedt téveszmék és hiedelmek megemlítését, magyarázatát vagy cáfolatát sem. A kötet nemcsak az állattartók, hanem az állattenyésztők és az állatorvosok számára is sok segítséget nyújthat a kisemlősök mindennapi ellátása kapcsán felmerülő problémák megoldásához.


Részlet a könyvből:

Sajnos az állattartók között általános elvárás, és egyben tévhit is, hogy egy állatorvos minden állatfaj gyógyításához tökéletesen kell, hogy értsen, képesnek kell lennie az összes állatfaj- és fajta felismerésére, ismernie kell mindegyikük betegségét, valamint az összes létező gyógymód elvégzésére, és megbetegedés gyógyítására is képesnek kell lennie.

Nagyon sokan felháborodnak, amikor az állatorvos nem ismeri fel az általuk tartott nagyon ritka fajt vagy fajtát, esetleg nem lát el egy különleges, egzotikus állatot arra hivatkozva, hogy nem ért hozzá. Ilyenkor az állattartók az állatorvos általános orvosi tudását kérdőjelezik meg, nem is gondolva arra, hogy gyakorlatilag nem létezik olyan állatorvos a földön, aki az összes állatfaj összes létező betegségére azonnal tudná a megfelelő gyógymódot.

Amikor mi, emberek elmegyünk az orvoshoz, mindegyikünk számára természetes, hogy a belgyógyászaton nem teszünk fel kérdéseket a fogszabályozással kapcsolatban ugyanúgy, ahogy a röntgenorvostól sem várjuk el, hogy beugorjon a szabadságon lévő agysebész kollégáját helyettesíteni. A gyermekeinket legelőszőr a gyermekorvoshoz visszük el, amikor megbetegednek, és nem kérdőjelezzük meg pl. egy ortopéd orvos szaktudását, ha nem látja el a náthás gyermekünket.

Ugyanakkor a legtöbben értetlenül állnak, és felháborodásuknak adnak hangot, amikor a kisállat-specialista szakállatorvos nem lát hozzá azonnal egy tehén császármetszéséhez, vagy a nagyüzemi sertéstelepet ellátó állatorvos nem szívesen megy ki házhoz ellátni egy tengerimalacot. Holott minden állattartónak tisztában kellene lennie azzal a ténnyel, hogy az állatorvoslás az utóbbi 30-40 évben óriási változáson ment keresztül, és a specializáció ma már az állatorvoslás területén is ugyanolyan általános jelenséggé vált, mint a humán egészségügyi ellátás esetében.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy állatorvos csakis egyféle állatfajhoz, vagy állatcsoporthoz értene, hiszen mindegyikük elvégezte az Állatorvos-tudományi Egyetemet, így a legtöbb állatfaj alapszintű ellátására, illetve életének mentésére képesek. Ugyanakkor egy-egy állatfaj (vagy állatcsoport) gyógyítása és kezelése speciális felkészültséget, szakértelmet, gyakorlatot, műszerezettséget és gyógyszerkészletet igényel, és nem várhatjuk el, hogy mindezzel mindegyik állatorvos rendelkezzen!

Az állatorvosi rendelők többsége természetesen fel van készülve a legtöbb hobbiállatként tartott kisemlős ellátására, ennek ellenére, amikor magunkhoz veszünk egy kisállatot, a tartásával és táplálásával kapcsolatos tudnivalók mellett, az ugyanolyan fajt tartó állattartóktól tájékozódjunk arról is, hogy szükség esetén kire bízhatjuk rá kedvencünket.

 

Kapcsolódó könyvek:
Mit egyen a macskám?
Mit egyen a kutyám?

2995 Ft
2396 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Zárdáné Bak Melinda

Sünológia

Az afrikai fehérhasú törpesünök egyre közkedveltebb házi kedvencekké váltak az elmúlt évek során. Egzotikus állatot nevelni nem mindig egyszerű. Ebben szeretnék alappal szolgálni a kezdő süntartóknak, és azoknak akik csak tervezik a tartását. Azonban hasznos olvasmány lehet olyanoknak is akik gyakorlottabbak már. Betekintést nyújtva a Magyar Törpesün Tenyésztők és Tartók, Magyarországon elsőként alakult egyesületének életébe és elveibe.

David Urch

Aloe Vera a természet ajándéka

David Urch könyve gyakorlati tanácsokat ad az állattulajdonosoknak az Aloe vera számos különböző állatbetegség elleni alkalmazására vonatkozóan.