Falvai Róbert  Az Árpád-ház asszonyai I.
 • Sorozat:
  Magyar királynék és nagyasszonyok
  1. kötet
 • Kategória: Magyar történelem
 • Oldalszám: 96
 • Könyv kötése: keménytáblás
 • Könyv hossza: 284 mm
 • Könyv szélessége: 208 mm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9786155129391
Magyar történelem

Áttekintés a könyvről

Budai-díjas Magyar királynék és nagyasszonyok 1. kötet

További érdekességek a acebookon!

Információ a könyvről

Az időrendet betartva sorozatunk máris egy nagyasszonnyal, Géza fejedelem feleségével, Saroltával kezdődik.

Utána jönnek az igazi királynék: Szent István felesége, Gizella, Orseolo Péter felesége, Judit, és I. András neje, Anasztázia. Mivel elég kevés adat áll rendelkezésre a hölgyekről, viszonylag sokat írunk majd a középkori nők helyzetéről.

De még ebben a kötetben lesz szó a következő királyok - I. Béla, Salamon, I. Géza, 1.(Szent) László és Könyves Kálmán - feleségeiről, azaz Rixa lengyel, Judit német, Szünedéne görög, Adelhaid német, Buzilla szicíliai, Eufémia orosz asszonyról. Mindegyik feleség élete elég érdekesen alakult.

 

Részlet a könyvből:

A „szülészeti kémek”

Nem egy szakma volt, de sokan művelték. Mondhatjuk talán azt is, hogy más királyi udvarokban egyfajta „önvédelmi” tevékenységként fogták fel.

A „kémek” a legtöbbször követek voltak, akik valamilyen más, hivatalos ügyben érkeztek, de ez csak ürügy volt. Jöhetett a kém kereskedőnek álcázva, de lehetett éppenséggel egy utazgató, magas rangú egyházi személy, akár püspök is.

A kém a helyszínen adatokat kezdett gyűjteni. Ha képes volt rá, megkereste azokat a bábákat, szolgálókat, akik annak idején jelen voltak a királylány születésénél. Csengő aranyak árán, megtudta tőlük, hogy voltak-e szülési komplikációk, amikor a kislány a világra jött? Az előkelő csecsemő születésének minden fázisa érdekelte a kémet, főleg a tekintetben, hogy nincs-e a fiatal hölgynek valamilyen, a szülei által eltitkolt testi hibája.

De a kém megfordult a királylány mai környezetében is, ahol olyan dolgok érdekelték, mint például, hogy elég széles-e a csípője, a medencéje…? Azaz, tud-e, fog-e utódokat a világra hozni? Hát az anyjának, sőt a nagyanyjának hány gyermeke volt? Abban az időben, ahol egy trónöröklés sokszor élet-halál kérdése volt egy dinasztia, vagy akár egy egész ország számára is, ezek nagyon is valóságos, húsbavágó kérdések voltak.

Mivel a korabeli divat miatt ezt nem mindig lehetett látni-tudni, a bizalmas, belső emberek információi sokat érhettek. Akik fürdették, öltöztették a királylányt, azok erről is tudtak.

No és a végén sajátos „genetikai” információkra is szüksége volt a kémnek: miféle emberek voltak a királylány ősei? Netán vérmesek, könnyen haragra lobbanók, esetleg paráznák, vagy fukarok…? Netán akadtak az ősök között komplett őrültek is…?

Mindez fontos volt az udvar döntéshozói számára. Aminthogy beszerezték az összes tudnivalót arról is, mekkora hozománnyal kecsegtet a házasság – nagyon fontos kérdés volt ez akkoriban! – és milyen politikai hozadékai, avagy ártalmai lehetnek a tervezett házasságnak.


Kapcsolódó könyvek:
Árpádház asszonyai II.

Habsburg feleségek
Mária Terézia és kora

695 Ft
Ajánlott könyvek

Balla Tibor

A k.u.k. hadseregtől a Vörös Hadseregig

A Nagy csaták sorozat 14. kötete

 

Magyar katonák a Nagy Háború román és olasz frontján, és a Tanácsköztársaság honvédő hadjáratban

 

Lázár Balázs

A Habsburg Birodalom zászlói alatt

Nagy csaták sorozat 13. kötete.

A „Nagy Csaták” könyvsorozat magyar csatákat tartalmazó kötetei az eddigiektől eltérően nem kronologikus rendben jelennek meg. A kötetben szereplő csaták: A kötetben szereplő csaták: Pétervárad ● Belgrád ● Banja Luka ● Kolin ● Berlini portya ● Leuthen ● Arcole ● Győr

Látogassa meg a sorozat Facebook oldalát!

Szabó Péter

Harcok a horogkereszt árnyékában

Nagy csaták sorozat 12. kötete.

A „Nagy Csaták” könyvsorozat magyar csatákat tartalmazó kötetei az eddigiektől eltérően nem kronologikus rendben jelennek meg.
A kötetben szereplő csaták: A magyar királyi Gyorshadtest 1941. évi ukrajnai csatái ● Csaták a Donnál. A magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1942–1943. évi hadműveletei ● A magyar 1. hadsereg 1944. évi támadása a Kárpátok előtt
Látogassa meg a sorozat Facebook oldalát!