Falvai Róbert  Az Anjou - királynék
 • Sorozat:
  Magyar királynék és nagyasszonyok
  5. kötet
 • Kategória: Magyar történelem
 • Oldalszám: 96
 • Könyv kötése: keménytáblás
 • Könyv hossza: 284 mm
 • Könyv szélessége: 208 mm
 • Könyv súlya: 445 gramm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9786155129438
Magyar történelem

Áttekintés a könyvről

Budai-díjas Magyar királynék és nagyasszonyok 5. kötet

További érdekességek a acebookon!

Információ a könyvről

Különösen a két Erzsébet sztorija érdekes. Két kemény asszony, az egyik a francia eredetű Károly Róbert, a másik annak fia, Nagy Lajos felesége volt.

Az első Erzsébet lengyel földről jött, itthon túlélte a királyi család elleni merényletet, majd részt vett a nagypolitikában, diplomataként utazgatott Európában. A másik Erzsébet a bosnyák lány, Nagy Lajos felesége, aki férje halála után szerelmi és hatalmi mámorában, agresszív politikájával csaknem vesztébe vitte az országot, végül ellenfelei végeztek vele.


Részlet a könyvből:

Udvari erkölcsök

A magyar királyi udvar ekkortájt költözött el Esztergomból Visegrádra, de sokkal nagyobb változások következtek be a szokások és az erkölcs terén, miután egy francia férfi lett Magyarország királya.

Mint Nemeskürty megjegyzi, „kétségtelen, hogy a francia udvari szokások szerint élő Károly király környezetében nem honoltak túlzottan feszes erkölcsi szokások”, és ezzel még finoman fogalmazott. A franciák ugyanis az utóbbi ezer évben szabadabban kezelték még az egyházi tilalmakat is, és kevésbé vetettek ügyet arra, amit – eléggé homályos fogalomként –„közerkölcsnek” szoktak nevezni. Több teret engedtek az életigenlésnek, és kevesebbet a tilalmaknak – talán így fogalmazhatjuk meg a legjobban.

A magyar udvarban is több bált rendeztek, állandóan foglalkoztattak zenészeket és másokat, akik csak a szórakozást voltak hivatva képviselni, biztosítani. A hölgyek engedtek az udvarlóknak, és ha maga a király nem, hát az udvaroncok sem vették olyan komolyan a dolgokat. Ezt mindjárt fiatalon maga Károly vezette be, amikor is több gyermeke született házasságon kívül.
Az egyik egy lány volt, nevét nem tudjuk, akit tízegynéhány évvel születése után Károly egy lengyel herceghez adott feleségül.

Ebből is sejthetjük, hogy lám, itt Kelet-Európában is terjedt a franciás könnyedség; máskülönben egy igazi herceg mikor vett volna feleségül egy királyi fattyú-gyermeket…? Gondolom, tisztességes hozomány is járt a lánnyal. De ennek a kis történetnek ezzel egyáltalán nem szakad vége: a hercegi párnak született egy lánya, kinek végre a nevét is tudjuk: Anna. Károly később „elkérte” a lányt a szüleitől és Magyarországon neveltette fia, Lajos testvéreként, merthogy korban összeillettek, és egy vérből származtak.

Apja halála után a trónra lépő Lajos, betartva a kor szabályait, férjet keresett Anna „húgának”, és talált is, méghozzá nem akárkit. Annát ugyanis a saját… apósához adta feleségül! Igen, annak a IV. Károly német-római császárnak a felesége lett Anna, akinek a lányát mintegy mellesleg akkoriban a mi Lajos királyunk vette feleségül…

Érdekes köröket írt le akkoriban egyesek származása. Adva volt az apa, a francia Károly, aki összeszűrte a levet egy, valószínűleg előkelő magyar hölggyel, az így születő lány férje lengyel lett, és a magyar-lengyel szülőktől származó lány egy német feleségeként élt tovább…

Volt Károly Róbertnek egy házasságon kívül született fia, Kálmán is. Belőle, amint felnőtt, a király minden lelkifurdalás nélkül gyors ütemben papot, majd egyenesen… győri püspökké tette, méghozzá a pápa engedélyével! Az ilyesmi néhány országban elképzelhetetlen lett volna, de itt, és nyilván még néhány másik európai udvar volt, ahol hasonlóan szabados légkör uralkodott, senki sem háborodott fel az ilyesmin.


Kapcsolódó könyvek:
Árpádház asszonyai II.
Habsburg feleségek
Mária Terézia és kora

1695 Ft
1356 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Balla Tibor

A k.u.k. hadseregtől a Vörös Hadseregig

A Nagy csaták sorozat 14. kötete

 

Magyar katonák a Nagy Háború román és olasz frontján, és a Tanácsköztársaság honvédő hadjáratban

 

Lázár Balázs

A Habsburg Birodalom zászlói alatt

Nagy csaták sorozat 13. kötete.

A „Nagy Csaták” könyvsorozat magyar csatákat tartalmazó kötetei az eddigiektől eltérően nem kronologikus rendben jelennek meg. A kötetben szereplő csaták: A kötetben szereplő csaták: Pétervárad ● Belgrád ● Banja Luka ● Kolin ● Berlini portya ● Leuthen ● Arcole ● Győr

Látogassa meg a sorozat Facebook oldalát!

Szabó Péter

Harcok a horogkereszt árnyékában

Nagy csaták sorozat 12. kötete.

A „Nagy Csaták” könyvsorozat magyar csatákat tartalmazó kötetei az eddigiektől eltérően nem kronologikus rendben jelennek meg.
A kötetben szereplő csaták: A magyar királyi Gyorshadtest 1941. évi ukrajnai csatái ● Csaták a Donnál. A magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1942–1943. évi hadműveletei ● A magyar 1. hadsereg 1944. évi támadása a Kárpátok előtt
Látogassa meg a sorozat Facebook oldalát!