Bóta Gábor  Koltai Róbert - Pogány Judit
 • Sorozat:
  Nemzet nagyjai - Színészek
 • Kategória: Portré, visszaemlékezés
 • Oldalszám: 240
 • Színes fotók száma: 36
 • Könyv kötése: keménytáblás
 • Könyv szélessége: 155 mm
 • Könyv magassága: 225 mm
 • Könyv súlya: 567 gramm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9789636951603
Portré, visszaemlékezés

Áttekintés a könyvről

Koltai Róbert és Pogány Judit két közismert, közkedvelt ember, két színész. Fiatalkoruk óta összeköti őket a sorsuk, pályájuk, magánéletük. Több közös szerepük volt színpadon, filmen, tévében, de gyakran, éppen a mesterségük miatt, alig találkoznak. A könyvben, amely sok fotóval illusztrálja szakmai és magánéletüket, mindenképpen együtt vannak.

Információ a könyvről

Részlet a könyvből:

– Jól érezted magad a fõiskolán?

– Váltakozóan. A gondnok például hatalmas meglepetés volt az egész szakmának.

– Titeket nem lepett meg?

– A próbáknak már úgy a vége felé kezdett körvonalazódni, hogy ebbõl lehet valami. A mai napig vannak, akik úgy emlékeznek erre a vizsgára, mint egy csodára.

– Hogyan éreztetek rá a darab ízére? Akkor messze nem volt divat abszurdot játszani. Pártos elmondta, miért pont ezt akarja? Zsámbéki honnan tudta, hogyan kell csinálni?

– Zsámbéki valamit tudott. Két-három hónapig próbáltunk, mikor Pártos újra kiosztotta. Alig egy hónap próba volt fordított szereposztásban. De akkor még éjszakákat is átdolgoztunk. Az asszisztensünk is elég jó nevű ember lett, Kern Andrásnak hívták. Volt olyan elõadás, ami közben egyperces vastaps jött be, attól, hogy lereagáltam valamit.

Nem tudom már, mit csináltam, csak annyira benne voltam Daviesben, hogy azóta is szeretném egyszer eljátszani. Zsámbékit fölkérte a kaposvári színház, hogy rendezze meg még egyszer A gondnokot, de nem volt nagy kedve ezt a sikert ismételgetni.

– Ha ez ekkora siker volt, miért nem hívtak máshová? Úgy tudom, azért kerültél Kaposvárra, mert máshová a kutya nem akart szerzõdtetni, és akkor a kaposvári talán a legrosszabb színháznak számított.

– Itt jött az alkat kérdése. Fiatal hõsöket vártak a színházakba. Látták, hogy mennyire jó vagyok A gondokban, öreg szerepben, de láttak a Gentlemanekben is, ami egy musical volt a Városmajorban és hatalmas színpadon hatalmas bukás volt számomra. Amúgy nagy siker, mert egy másik osztály vizsgáján vettem részt, mert eggyel kevesebben voltak.

– És neked miért volt bukás?

– Iszonyú rossz voltam. Aki abban látott, nem hitte el A gondnok sikerét.

– Miért voltál olyan rossz?

– Mert olyan szerep volt, amiben a csernobili és a paksi atomerõmű reaktorai nem reagálnak annyit, mint amennyit nekem kellett csípõbõl, egy perc alatt. Egy harmincnyolc éves nevelõt játszottam. Az enyém volt az egyetlen prózai szerep. Mindenkinek horribilis sikere volt, Iglódi István írta a szöveget, cseh musicalt fordított hozzá magyarra. A kappanhangommal egy javítóintézeti nevelõt játszottam. A lányok korban saját magukat adhatták, én meg ott álltam középen egy ballon ruhában, s látszott, hogy egy srác vagyok. Rettenetes voltam.

A következõket kellett egy perc alatt lereagálnom. Az éj leple alatt szobrot lopok, nagy nehezen letöröm, cipelem éjszaka, megyek vele, jön apám, aki pityókás bácsi - Szombathy Gyula játszotta istenien maszkban - és csimpaszkodik a nyakamba. Hirtelen tisztásra érünk és meglátom egy bandában a féltve õrzött nevelt lányomat, aki a bandatagokkal csókolózik.

De nem ez volt a legnagyobb baj. El kellett kezdenem üvöltve õrjöngeni a lányommal, közben hatalmas hangzavart rendeztek, s nekem túl kellett ordítanom. Ha el lehet képzelni iszonyú szerepet, akkor ez az volt. Apám csimpaszkodik a nyakamba, egy lopott Madonna-szobrot tartok a kezemben, miközben a többiek hangoskodnak, én õrjöngök. A tetejébe a bandából még valaki a nagy zsivaj közepette össze is esik, és meghal, hogy minél nagyobb legyen a kavarodás. Ha valakivel ki akarnék szúrni, akkor ezt, mint helyzetgyakorlatot föladnám neki.

2998 Ft
2398 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Géczi Zoltán (szerk.)

Robin Williams

„Azért kezdtem el komédiázni, mert más színpadra nem engedtek fel.” – emlékezett vissza karrierjének kezdetére minden idők egyik legnagyobb nevettetője. A füstös klubokból egyenes út vezetett a televízióba, majd a mozivászonra.

„Egy úr az űrből” – „Jó reggelt Vietnam!” – „Holt költők társasága” – „A halászkirály legendája” – „Mrs. Doubtfire” – „Jumanji” –  „Good Will Hunting” – „A kétszáz éves ember”

Albert Györgyi, Kőháti Zsolt, Marschall Éva, Molnár Gál Péter

Garas

A Duna Könyvklub gondozásában még 2004-ben jelent meg ez könyv az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar színészről, Garas Dezsőről. A bővített kiadásban szerepel két interjú a színészóriással, amelyekben összegzi pályafutását. A könyv Garas Dezső életét, munkásságát öleli fel a kezdetektől napjainkig.

B. Tóth László

A nevem B. Tóth László / ez az én történetem

„A nevem B. Tóth László”. Ez a cím védjegye a legendás rádiósnak, aki most először papírra vetette történeteinek legjobbjait.
Soha nem hallott sztorik, események, visszaemlékezések sora, zenével és annak különböző korszakaival fűszerezve. A vidám gyermekkori kalandokon keresztül megismerjük az embert, a „beat” műfaj iránti korai szeretetét, megtudhatjuk milyen barátságok és szerelmek szövődtek a műfaj későbbi nagy sztárjaival.