Bagi Iván  A megkerült boldogság
  • Kategória: Portré, visszaemlékezés
  • Oldalszám: 208
  • Könyv kötése: keménytáblás
  • Könyv szélessége: 155 mm
  • Könyv magassága: 225 mm
  • Könyv súlya: 329 gramm
  • Áfa: 5%
  • Bizományos értékesítés: Van
  • Rendelhető: Igen
  • ISBN/ISSN: 9789638696982
Portré, visszaemlékezés

Áttekintés a könyvről

Látogassa meg a kiadó Facebook oldalát!

Információ a könyvről

Ki gondolná, hogy a paródiáival sokakat megnevettető humorista vidám álarca intézetben, nevelőszülőknél töltött, szívfacsaróan szomorú gyermekéveket takar.

Szókimondó nyíltsággal mesél intézeti "élményeiről", bántalmakról, apró örömökről, melyek meghatározóak voltak mai érzékenységére, a világban elfoglalt sajátságos helyére. Nem titkolt szándéka, hogy könyve révén lelki támaszt nyújtson mindazoknak, akik nem ismerhetik az otthon illatát, "kintiként" élik életüket, és akiket csak egy másik kinti érthet meg. Reményt, szeretetet, önbizalmat sugallva üzeni: "...csak figyelni kell egymásra, csak akarni kell, küzdeni kell egymásért, mint minden jóért, ami a miénk."

Nacsa Olivér előszava és Albert Györgyi interjúja ízelítőt ad, milyen is a mai Bagi Iván.


Részlet a könyvből:

Szenvedsz? Vannak fájdalmaid?

Egy évvel ezelőttt a csúcson voltam, voltunk (Nacsa) Olivérrel. 95 kg voltam, állandóan utaztunk, és –bár boldog nem voltam –, nagyon jól éreztem magam. Most viszont újból vannak bizonyos nehézségeim, de ugyanakkor gyakran dillemázom: igazságosabb módon élek, nem úgy, mint amikor rengeteget kerestem: igazságtalanul.

No, meg... ilyenkor szoktam fogyni. Szóval... Nem az a fontos, hogy sok pénzed legyen. Mert olyankor megeszi az embert a zsír. Milyen idétlenül hangzik ez a sok zöldség, amit itt összehordok, milyen rém unalmas és sótlan egy író a magánéletben, és én még csak író sem vagyok. Mi vagyok hát, ami miatt ezt a könyvet megjelentették, segíthet ez valakinek egyszer? Kik azok, akik elolvasnak majd? Ki tudja, de milyen szép, milyen megható, hogy megjelenhet egy ilyen jellegű írás, még akkor is, ha sokan a falhoz hajítják majd a könyvemet.

Ezzel kapcsolatban még annyit szerettem volna megjegyezni, hogy sokat töprengtem a könyvem nyelvi világán. Vajon képes lehetek-e az életszerűségre, arra, hogy plasztikusan, szabatosan, fogalmazzak, és a lehető legtalálóbb kifejezéseket használjam, amikor a különböző megfigyeléseimet vagy megállapításaimat formába öntöm. Azt vettem észre, hogy az általam annyira kedvelt amerikai írók, itt most főleg a modern, kortárs, illetve majdnem kortárs írókról beszélek, ebben feltűnően ügyesek, mivelhogy  az ő egyik legszembeötlőbb tulajdonságuk az eredeti hanyagságukban rejtőzik, ez valamiféle furcsa trehányság, mely gyakran kimerül a kamaszok diáknyelvében, ami a fiatalság sajátos lendülete miatt csakugyan dinamikusan gazdagnak, élettel telinek tűnik, de mégsem érzi az ember eléggé szépirodalminak.

Az amerikaiak, mivel enyhén szólva nem olyan nagy múltra tekint vissza a történelmük, kevésbé kötöttek, mint egy európai író, nem tartoznak olyan sokkal hagyományoknak, mely sok európai írónak görcsössé teszi a tudat alatt zajló művészi törekvéseit. Mi magyarok, több mint ezeréves múltra tekintünk vissza, míg ők alig párszáz éves történelemmel büszkélkedhetnek.

Leegyszerűsítve, néha irigykedem az amerikaiak kötetlen tempójú, talán felszínes, könnyű stílusára, mert én sajnos ennél sokkal nehézkesebb vagyok. Számomra viszont megnyugtató a régi íróink közelsége és emberfölötti mélysége. Ma már elfogadom, hogy nem is tudnék nagyon eltérni tőlük, ahogy régen sem tudtam. A magam lökött módján, az ő köpönyegükből bújtam ki, és ezt jólesően nyugtázom, ha régies a stílusom, ha nem.

Kapcsolódó könyvek:
Lakatos György: 13 elnök embere voltam
Fásy Ádám: szex, hatalom, nők
Szegő András: Bombasiker

Bagi Iván életrajza

1898 Ft
1518 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Géczi Zoltán (szerk.)

Robin Williams

„Azért kezdtem el komédiázni, mert más színpadra nem engedtek fel.” – emlékezett vissza karrierjének kezdetére minden idők egyik legnagyobb nevettetője. A füstös klubokból egyenes út vezetett a televízióba, majd a mozivászonra.

„Egy úr az űrből” – „Jó reggelt Vietnam!” – „Holt költők társasága” – „A halászkirály legendája” – „Mrs. Doubtfire” – „Jumanji” –  „Good Will Hunting” – „A kétszáz éves ember”

Albert Györgyi, Kőháti Zsolt, Marschall Éva, Molnár Gál Péter

Garas

A Duna Könyvklub gondozásában még 2004-ben jelent meg ez könyv az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar színészről, Garas Dezsőről. A bővített kiadásban szerepel két interjú a színészóriással, amelyekben összegzi pályafutását. A könyv Garas Dezső életét, munkásságát öleli fel a kezdetektől napjainkig.

B. Tóth László

A nevem B. Tóth László / ez az én történetem

„A nevem B. Tóth László”. Ez a cím védjegye a legendás rádiósnak, aki most először papírra vetette történeteinek legjobbjait.
Soha nem hallott sztorik, események, visszaemlékezések sora, zenével és annak különböző korszakaival fűszerezve. A vidám gyermekkori kalandokon keresztül megismerjük az embert, a „beat” műfaj iránti korai szeretetét, megtudhatjuk milyen barátságok és szerelmek szövődtek a műfaj későbbi nagy sztárjaival.