Benkő Gábor  Futballgyilkosok
 • Magyar alcím: A magyar bundabotrány - pénz, drogok, prostik
 • Kategória: Sport, F-1, Motor
 • Oldalszám: 170
 • Könyv kötése: puhakötéses
 • Könyv szélessége: 155 mm
 • Könyv magassága: 225 mm
 • Könyv súlya: 251 gramm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9789633540947
Sport, F-1, Motor
Sikerkönyvek

Áttekintés a könyvről

A magyar bundabotrány - pénz, drogok, prostik

Látogassa meg a kiadó Facebook oldalát!

Információ a könyvről

A Futballgyilkosok című könyv egy elképesztően merész vállalkozás. Szerzője vette a bátorságot, és leereszkedett a magyar labdarúgás mocskába, oda, ami az egyszerű szurkoló számára elérhetetlen volt eddig. Benkő Gábor most elhúzza a magyar foci titkait eltakaró függönyt, és szemérmetlenül bemutatja az olvasóknak a fogadási csalás – más néven bunda – hátterét. A könyv szereplői első ránézésre hétköznapi figurák. Elegáns klubvezetők, szimpatikus edzők, profi focisták. A színfalak mögött azonban közönséges csalók ezek az emberek, akik amellett, hogy a pályáktól messze fegyverrel mászkálnak és kokaint szívnak, súlyos milliókért úgy adják-veszik a meccseket egymás között, mintha a piacon lennének. Benkő Gábor könyvével egy hadiösvényre lépett. Kényes témákat feszegető, kritikus tollú újságíróként korábban sem számított a hazai labdarúgó-társadalom kedvencének, de azzal, hogy megírta a Futballgyilkosokat, minden eddiginél több ellensége lesz.

 

Részlet a könyvből:

 

Átlagos gyerek volt.

Annyira átlagos, amennyire csak egy Péter nevű serdülő lehetett a nyolcvanas évek Magyarországán. Szerette a TJ Hookert, a Hahotát, és Mágenheim Julcsit a Szomszédokból. És őt is szerették. Például egy hebrencs lány, akit Fülesnek hívott mindenki a környéken. Nem kell ebben különösebb rejtélyt keresni, egyszerűen arról volt szó, hogy lányt kissé elálló fülekkel verte meg a sors. Egy általános iskolai pletyka szerint kisebb korában esténként leukoplaszttal ragasztotta le az anyja, de ez sosem nyert bizonyítást. Legfőképp, mert még felsőben is elállt a füle. Namármost Pétert nemcsak ez a leányzó szerette, mellesleg reménytelenül egyoldalúan, hanem – egykeként – a szülei is mindent igyekeztek megadni neki. A nyugat-magyarországi községben, ahol éltek, apjának viszonylag jól fizető állása volt a helyi termelőszövetkezet vezetőségében. Nem éltek különösebben nagy lábon, de a legfontosabb dolgokra futotta, sőt a családi kassza elbírta, hogy minden júliusban a Balatonon nyaraljanak. Ha kamaszkorára teljesen meghülyül, mint jó néhányan az osztálytársai közül, érettségi után akár elkényeztetett, lányokat hajkurászó, tuningolt kocka Ladát hajtó jampec is válhatott volna belőle. Olyan, aki minden szombaton Kozsó popzenéjétől és az almabortól bódulva cseszi el a jövőjét, no meg apuci pénzét a helyi diszkóban. Csakhogy Péter érett gondolkodású tinédzserként nagyratörő terveket szőtt. Még nem szőrösödött a hónalja, amikor eldöntötte, hogy futballista lesz. NB I-es futballista.

És mivel elegendő akaraterő, szorgalom, valamint tehetség lakozott benne, a bulikat és a piát meghagyta a haveroknak. Ragaszkodott az álmaihoz, hétköznap suli után nem az utcán csavargott, hanem rakkolt az edzésen, hétvégente pedig nem a másnaposságtól szenvedett, hanem a bajnoki meccsen szerzett sérüléseit ápolgatta. A községben jó kis utánpótlás-nevelés folyt, de hosszú távon, aki az NB I-be vágyik, ez nem adhatta meg a továbblépés lehetőségét. Már csak azért sem, mert a felnőttek hullámvasutaztak a megyei első osztály és az NB III között. A kétezres év első felében egy akkor másodosztályú NB II-es csapat 130 ezer forintos ajánlata visszautasíthatatlannak tűnt a huszonkét éves védekező     középpályásnak. Növelte a csábítást, hogy ehhez jött még a korrekt meccsprémium és a fizetett albérlet. A hab a tortán az volt, amikor alig néhány hónappal később kiderült, errefelé máshogy is lehet pénzt keresni.

 

Fullasztó szerdai nap volt, a hőmérő higanyszála magasra kúszott a tűző, nyári  napsütésben. Ennek ellenére nem volt kecmec, az edző könyörtelenül meghajtotta a csapatot a tréningen. A végén a játékosok a kimerültség miatt lassan szedelődzködtek az öltözőben, amikor egyszer csak belépett a helyiségbe a klub egyik főszponzora. Nem

volt ez különösebben megszokott dolog, hiszen az ötven körüli, ingatlanbizniszből, cigarettacsempészetből, valamint szórakozóhelyek üzemeltetéséből meggazdagodott vállalkozó ritkán fordult meg a futballisták között. A férfi fellépéséből magabiztosság sugárzott, már-már fölényesen viselkedett. Megveregette néhány játékos vállát,

érdeklődött, kik a sérültek, és jelezte, hogy üzleti elfoglaltsága miatt nem tud elmenni a hétvégi rangadóra. Mintha ez bárkit is érdekelt volna az öltözőben. Kábé leszarták.

Amit azonban ezután tett, az bizony több volt, mint szokatlan. Attól bizony leesett a csóró kis focisták álla. Belenyúlt a zsebébe, kivett egy köteg bankjegyet, és mindenkinek, aki az öltözőben tartózkodott, a csapatkapitánytól kezdve a gyúróig, adott egy-egy százast. Euróban.

– Tessék, gyerekek, tegyétek csak el – mondta egykedvűen, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne százeurósokat osztogatni úri passzióból.

 – Játsszátok meg a holnapi UEFA-kupa-meccset vendég győzelemre. Jó kis pénzt fogtok keresni, meglátjátok.

Mielőtt bárki bármit megkérdezhetett volna, kisétált az öltözőből. Néhányan összenéztek, vagy a markukban szorongatott pénzt bámulták, mások gyorsan zsebre tették inkább, mintha attól tartanának, az ember visszajön, közli, hogy csak mókázott, és mindenkitől

visszakéri a százast. Péter gyors fejszámolást végzett. A csóka az imént nagyjából félmillió forintnyi összeget osztott szét. Újra és újra felidézte, mit mondott. Megkérdezte Dragant, a mellette unottan öltözködő horvát védőt, akivel mellesleg közös albérletben lakott, hogy tényleg pontosan értette-e az imént hallottakat. A magyarul jól beszélő játékos nem tűnt meglepettnek. Mondhatni közönyös volt. Bólintott egyet, és begyömöszölte a gumi stoplist a sporttáskába. Ennyiben maradtak.

Péter és Dragan többnyire közösen járt edzésre. Ezúttal az előbbi érkezett kocsival, és a pálya mögötti parkolóba már az anyjától kölcsönkért Suzuki Swift kulcsával babrált, amikor Dragan megkérte, hogy dobja majd ki a városközpontnál, mert dolga van.

– Persze, nem gond – felelte, és megnyomta a slusszkulcson a központi zár gombját. Bevágták a hátsó ülésre a sporttáskákat, kötelező jelleggel feltették a napszemüveget, és letekert ablakkal elindultak. A Suzukiból kispórolták a légkondit, s noha nemrég jöttek ki a zuhany alól, már mindketten átizzadták a pólójukat. Péter bekapcsolta a rádiót. Mintha csak erre vártak volna: a sporthírekben éppen a másnapi meccs várható kimenetelét elemezték. A riporter felsorolta a lehetséges összeállítást, felidézte, hogy az odavágón döntetlent

játszottak a csapatok, és hazai pályán mindenki a magyarokat tartja a mérkőzés esélyesének. Mindketten ugyanarra gondoltak. Péter szólalt meg először.

– Te ezt elhiszed? Képesek eladni a mérkőzést?

2995 Ft
2396 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Baráz Miklós, Földy Attila

Motor GP Sztorik 2013-2014


A MotorGP Sztorik idén is bőven adtak beszédtémát. A szakértők az egyik legkiegyenlítettebb szezonra számítanak.

Dávid Sándor

Forma 1 sztorik 2013-2014


Idén is a könyvesboltok polcaira kerül Dávid Sándor legendás évösszefoglalója. Ennek a kötetnek a kézbevételével és elolvasásával is ugyanolyan szerencse éri az Olvasót, mint a korábbiakkal.

 

Simon István

Száguldó cirkusz 2012-2013

HÉTFŐTŐL (2013. január 21-től) ÚJRA KAPHATÓ!!!

Látogassa meg a kiadó Facebook oldalát!

Dávid Sándor

Forma-1 Sztorik 2012–2013

Látogassa meg a kiadó Facebook oldalát!

Baráz Miklós, Földy Attila

Motor GP Sztorik 2012–2013

KERESSE A SIKERKÖNYVET A LEGNAGYOBB KÖNYVESBOLTOKBAN!!

Látogassa meg a kiadó Facebook oldalát!