Írói munkaközösség  Világtörténelem, 1954-2003
 • Sorozat:
  Nagy csaták
  10. kötet
 • Eredeti cím: 100 Battles
 • Kategória: Történelem, politika
 • Oldalszám: 88
 • Könyv kötése: keménytáblás
 • Könyv szélessége: 208 mm
 • Könyv magassága: 284 mm
 • Áfa: 5%
 • Bizományos értékesítés: Van
 • Rendelhető: Igen
 • ISBN/ISSN: 9786155013942
Történelem, politika

Áttekintés a könyvről

A tizedik kötet az 1954-től 2003-ig történt eseményeket öleli fel. Az olvasó bepillantást nyerhet a hatnapos háború, a Tét-offenzíva valamint a Falkand-szigeteki háború stratégiai részleteibe. Végigkövethetjük a 8 évig tartó irak–iráni háborút is, csakúgy, mint a II. Öböl-háborút és a kötetet záró 2003-ban kezdődő iraki háborút.

Csak díszdobozban kapható!

Információ a könyvről

Tartalma:

A Dien Bien Phu-i csata, Indokínai háború 1954. március 13 - május 7.
A francia ejtőernyősök, illetve az Idegenlégió egységei által védett észak-vietnami Dien Bien Phu-i támaszpontrendszer elfoglalása az 1947-ben kirobbant első indokínai háború befejező csatája volt.

Az Ia Drang-i csata 1965. november 14-18.
A vietnami háború során az Ia Đrăng völgyben került sor az első nagyszabású összecsapásra az észak-vietnami és az amerikai csapatok között.

A hatnapos háború arab izraeli háború 1967. június 5 -10.
A hatnapos háborúban Izrael legyőzte négy Egyiptom Szíria, Jordánia és Irak hadseregének három fronton indított támadását.  A sikerhez döntő mértékben járult hozzá az izraeli légierő megelőző csapása.

A Tét offenzíva 1968. január 31 - március vége.
Az észak-vietnami hadsereg a dél vietnami gerillákkal a Vietkonggal karöltve egyidejű és meglepetésszerű támadást intézett valamennyi nagyobb dél-vietnami város ellen. A támadás az általános felkelést nem tudta elérni, így az északi és a Vietkong haderő több tízezer ember elvesztése után visszavonult a városokból.

A Jom kippuri háború 1973. október 6-25.
Egyiptom Szíria és Jordánia hadereje két fronton nagy erejű támadást intézett Izrael ellen. A kezdeti arab sikerek után az izraeli hadsereg ellentámadást indítva megfordította a háború menetét és súlyos vereséget mért a szíriai és egyiptomi erőkre.

A Falkland-szigeti háború 1982. április 2 – június 14.
Argentína elfoglalta a Nagy Britanniához tartozó Falkland-szigeteket. Anglia flottája 10 000 kilométeres utat követően eredményes partraszállást hajtott végre, s rövid tengeri, légi és szárazföldi akciót követően visszafoglalta a szigeteket.

 – Az iraki-iráni háború 1980. szeptember 22 - 1988. augusztus 20.
I. Öböl háború. Irak 1980. szeptember 22-én hadüzenet nélkül indított háborút az iszlám forradalomtól meggyengült Irán ellen. Irán viszonylag gyorsan újjászervezte hadseregét és közel egy év visszafoglalta az Irak által elfoglalt területek. az ezt követő hat évben lényegében állóháború zajlott.

Mogandishu 1991-től szomáliai belháború.
1991-ben összeomlott a központi szomáliai kormány, azóta polgárháború dúl az országban.

A II. Öböl háború 1990-1991
Kuvait és Irak között kialakult háború az olajért. Irak, Szaddám Huszein, Kuvait oldalán koalíciós ENSZ erők.  Március 2-án az ENSZ BT elfogadta a tűzszünet feltételeire tett javaslatokat. A határozat előírta, hogy le kell mondania Kuvaitról, be kell számolnia vegyi és biológiai fegyvereiről. Továbbá szabadon kell engednie a külföldi foglyokat, és anyagi és erkölcsi felelősséget kell vállalnia a Kuvait elfoglalásakor okozott károkért.

A Tora Bora-i akció 2001.december 12-17.
A 2001. szeptember 11-i támadást követően az Egyesült Államok hadjáratot indított az al-Kaida terrorista szervezet kiképző táborainak elpusztítására Afganisztánban. Az első akcióra a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban a Tora Bora völgyben sziklabarlang rendszer ellen indították.

1695 Ft
1356 Ft
20 %
Ajánlott könyvek

Regös István

A megfagyott idő I.

A 83. ÜNNEPI KÖNYVHÉT ALKALMÁBÓL!
Látogassa meg a kiadó Facebook oldalát!

Írói munkaközösség

Világtörténelem, 1942-1945

A kilencedik kötetben folytatódik és befejeződik a második világháború. Olyan emlékezetes eseményeit vonultatja fel a könyv, mint a sztálingrádi csata, amely fordulópont volt az európai hadszíntéren, csakúgy, mint a normandiai partraszállás, amit a világtörténelem egyik legnagyobb akciójaként emlegetnek. A kötet az okinawai csatával zárul.

Csak díszdobozban kapható!Írói munkaközösség

Világtörténelem, 1914-1942

A nyolcadik kötet az első világháború emlékezetes csatáit vonultatja fel az olvasóknak a liége-i csatától a második marne-i csatáig bezárólag, valamint bevezeti a második világháborút olyan nevezetes események bemutatásával, mint a dunquerque-i és a Pearl Harbor-i csata.

Csak díszdobozban kapható!


Írói munkaközösség

Világtörténelem, 1862-1905

A hetedik kötetben folytatódik és befejeződik az amerikai polgárháború. Az amerikaiak után visszatérünk az európai hadszínterekre: a sedan-i csata után III. Napóleon fogságba esik és Párizsban kikiáltják a köztársaságot.

Csak díszdobozban kapható!