Dr. Móczár István
Vissza

Dr. Móczár István a gyermekkorát a Békés megyei Dévaványa-Kéthalom településen töltötte. A pusztai élet nagy hatással volt személyiségének alakulására. Édesapja a harmincas években kezdte el a Sárrét e szegletében a néptanítói pályafutását. Ezermester volt. A "Szeme a távolsághoz, füle a csendhez szokott" - írta róla a Békés megyei lap.

A kéthalmi tanító két gyermeke közül László mérnök, István orvos lett. Szeghalmon érettségiztek 1962-ben. Még abban az évben bevonul katonának, majd három évig az Pécsi Uránbányában dolgozott operátorként. Sok tapasztalatot szerzett ezekben a nehéz években. 1974-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Feleségét, Bánki Zsuzsát főiskolai hallgatóként ismerte meg Pécsett, és 1970. december 30-én házasodtak össze. Lányuk, Katalin, 1974. július 3-án született Győrben, ahol édesapja elkezdte az orvosi pályafutását, de rövidesen a Budapest melletti községbe, Maglódra költözött családjával körzeti orvosnak.

1974. július 1-én, életpályájának második szakasza Maglódon folytatódik tovább. Vadonatúj praxist kapott, de számos hiányosság miatt évekig tartó "harc" következett a helyi tanáccsal. Nem volt telefon, földút vezetett a rendelőhöz, az ásott kút és az emésztő beomlott, a lakás bejáratához "elfelejtettek" lépcsőt építeni. Számos anomália nem vette el a kedvét a munkától, sőt tettekre ambicionálta. Nem csoda, hogy hamarosan kézbe vette sorsának alakítását. 1974 őszén a helyi Micsurin téeszben kinevezték üzemorvosnak, így beosztása üzem-körzeti orvos lett. Más üzemeknél is látott el feladatokat, és a gyümölcsöző kapcsolatnak meg lett a jótékony következménye.

A téesz EKG-ét vásárolt a praxisnak, utat épített a rendelőhöz a doktor szervezésével, lassan a tanács által elmaradt beruházásokat a cégek fejezték be. Közben - 1976-ban - tanácstagnak választották meg, és folyamatosan a dolgozott testületben a rendszerváltásig.

Két szakbizottságnak volt az elnöke: egészségügy és környezetvédelem. Ebben az időszakban megválasztották a nagyközség Hazafias Népfront elnökének, 10 évig töltötte be ezt a tisztséget. Közben a pest megyei népfront bizottságában és később elnökségében is dolgozott. Beválasztották az Országos Hazafias Népfront elnökségébe, ahol környezetvédelemmel és egészségüggyel foglalkozott. Számos kitüntetést kapott, függetlenségét nem adta fel, párton kívüli volt.

A Magyar Tudományos Akadémián 1988-ban alakult meg a Magyar Környezetvédelmi Egyesület (MKvE), amelynek szintén alapító tagja. 1989-ben megalapította az MKvE maglódi csoportját. 2004. október 19-én, Budapesten dr. Móczár Istvánt "lovaggá avatják" és a "Zöld Gondolat Lovagrend tagja" címet viseli. 2005. április 22-én, a Föld Napján újjá szervezi a maglódi egyesületet.

A rendszerváltás idején a legtöbb szavazattal bekerült az önkormányzat testületébe. Új perspektíva nyílott meg előtte, főleg falufejlesztés területén - tanácsi időszakban szerzett tapasztalataira alapozva - a döntéseknél számos javaslatát figyelembe vették. Álma valósult meg, amikor szervezésével megépült 1991-ben a központi orvosi rendelő Maglód központjában. Az 1990-es évek elején az önkormányzat egészségügyi bizottság elnökeként tevékenykedett az új gyermekorvosi státuszokért, a rendelők hálózatban működő számítógépes rendszerének kiépítéséért.

Az önkormányzati testületben, 1994-ben, 12 évig a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnökeként igen eredményes volt a munkássága. Számos beruházásnak volt ötletadója, amely egyben megalapozta Maglód várossá avatását. Ezt az időszakot tartja életének a legeredményesebb periódusának. 2006 óta - nyugdíjasként - már nem dolgozik az önkormányzat képviselőtestületében, de orvosi munkáját ügyvezető üzem-háziorvosként végzi tovább.

Orvosi munkáját nem hanyagolta el, számos területen végzett tudományos munkát. A számítógépes adatfeldolgozásban - az országban - elsők között kezdte el a praxisának felmérését, s gyakorlatilag a később beszerzett műszerei mind PC-kapcsolatot igényeltek. Részt vett a praxisával egy nemzetközi pályázaton, amely 550 magasvérnyomásban szenvedő betegét ABPM készülékkel (14 órás vérnyomásmérő) szűrt ki és vett gondozásba. A hozzá tartozó számítógépes kezelést is hamar elsajátította. 1998-ban háziorvostanból, 1999-ben üzemorvostanból szerzett szakvizsgát.

1989-ben a Maglód újság alapítója, elsőként hozta létre Maglód honlapját. Több generációt, átfogó fényképeket gyűjtött össze, néprajzi értékeket fotózott le, riportfilmeket készített idős emberekkel a település múltjáról, az ott élő emberek szokásairól. Az általa is szerkesztett "Maglód a harmadik évezred küszöbén" című könyv társszerzője. A könyv ötletgazdája, az összegyűjtött régi és új képek töltik ki a reprezentatív könyvet. A könyv hátsó oldalán - mellékleteként - egy általa szerkesztett CD-ROM-ban, több ezer fotót helyezett el.

Ars poetica-ja: "Munkája során szintetizálja a könyvtári kutatómunkát a régészeti kutatással, a fotózással és a filmezéssel. Nemcsak a romok felkutatását, hanem a leletek mélyebb megismerését, értelmezését is feladatának tartja. Különösen születési helye, Kéthalom és a mediterrán tájegységeiben fellelt neolitikus tárgyak hasonlósága késztette arra, hogy jobban megismerje a párhuzamok hátterét. Miközben kutatási céllal végigjárta a Mediterráneum legfontosabb régészeti lelőhelyeit, lassan a minószi kor szerelmese lett."

2000-ben a Budapest TV is sugározta első filmjét, amely "A minószi Atlantisz rejtélye" címet kapta és minószi kultúráról adott áttekintést. Ennek folytatásaként, 2004. december 01-én az Articsókában, sajtótájékoztatón mutatták be második könyvét. Dr. Móczár István "A minószi Atlantisz rejtélye" című reprezentatív könyve szintén sikeres lett. A történelmi, régészeti munkájában a szerző saját fotóit mutatta be.

Előszót Kiszely István professzor, ajánlást Szepes Mária írónő írta. 2009-ben megjelent a közel 500 oldalas könyve, amely már tudományos igényességgel íródott, "Európa Atlantisza" címmel. Utazásai során olyan film anyagok birtokába jutott, amelyeket elsőként publikált, mint a spanyolországi Cogul barlang helyszínének bejárásával, vagy a New York The Metropolitan Museum of Art (MET) két értékes műtárgyának bemutatásával. Az engedélyezés hosszú időt vett igénybe!

2012. február 19-én töltötte be a 70-ik születésnapját. A tőle megszokott hittel és ambícióval dolgozik orvosként, képviselőként, könyvíróként.

Történelem, politika
Vissza