James Cameron
Vissza

James Francis Cameron (Kanada, Ontario, Kapuskasing, 1954. augusztus 16. –) kanadai születésű Oscar-díjas amerikai rendező, forgatókönyvíró, vágó és producer.

Az 1980-as évektől forgat egész estés játékfilmeket. Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Terminátor (1984) című futurisztikus akciófilmje tette világhírűvé.

Alkotásai világszerte igen sikeresek voltak. Pályafutása csúcspontját a Titanic (1997) című látványos és romantikus produkcióval érte el, amely 11 Oscar-díjban részesült.

James Cameron az Avatart már a Titanic előtt kigondolta, a film leforgatása után kezdett bele a forgatókönyv írásába, de az akkori technikát nem gondolta elég fejlettnek ehhez a filmhez, így a megvalósítást csak több év múlva kezdte el. Végül 2002-ben A Gyűrűk ura második részének bemutatása után Gollam figuráját látva érezte úgy, hogy most már eljutott odáig a számítógépes grafika, hogy belekezdhet ebbe a filmbe.

A filmet 2009 decemberében kezdték el vetíteni. Az Avatar pár hónappal a bemutatása után már „a legtöbb bevételt hozó film” lett, Cameron ezzel megelőzte korábbi rekordját, melyet a Titanic-kal állított fel. Az Avatar emellett azonnal kultuszt teremtett, s bár történetét sokan nem tartották eredetinek, hatására az elkövetkezendő években szinte minden sikervárományos, tömegeknek szóló filmet 3D-ben is elkészítenek.

Forrás: Wikipédia, brooksinternational.com

James Cameron, Lisa Fitzpatrick

AVATAR

Hogyan alakult ki Pandora csodálatos világa? A teremtmények, a táj? A gépek és a na'vik?

Művészetek
Vissza