Markos Zoltán
Vissza


A Defekt Duó egyik tagjaként is ismert humorista 1944. október 26-án született.

1976-ban tünt fel először a humor világában, rajzos paródiákat adott elő vidám műsorokban, majd 1982-ben megalakította a Defekt duót Rácz Mihállyal, akivel a „blüett” (meglévő, divatos és mindenki által ismert muzsikára teljesen új, aktuális, az eredetitől eltérő, meglepő szövegeket énekelnek) műfaját művelik igen magas színvonalon. 1985-ben Sas József mindkettőjüket a Mikroszkóp Színpadhoz szerződtette, ahol azóta is a társulat meghatározó egyéniségeinek számítanak.

Nem csak színészként, de díszlettervezőként is rendszeresen foglalkoztatják. A Mikroszkóp előadásai mellett (Zsebrepacsi, Széllel szembe…, Ügynökök kíméljenek, Közös bűnnek túrós a háta, Kihajolni veszélyes, Kellett ez nekünk?, Ádám és Éva, A Mikroszkóp fantomja, Bajor-kabaré, Csak semmi duma!) rendszeresen tervez díszletet a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Fővárosi Nagycirkusz számára is.

Íróként vagy társíróként jegyzi a Széllel szembe…, a Közös bűnnek túrós a háta, az Ügynökök kíméljenek, a „Maksaméta és Defekt effektek nagysikerű előadásaihoz.

Színházi tevékenységén kívül a duóval rendszeresen szerepeltek a Szeszélyes évszakok és a Szatelit humorműsorok televíziós adásaiban, valamint a Rádiókabaréban.

Markos Zoltán a kor krónikása is egyben. 2005-ben jelent meg A Mikroszkóp fantomja című könyv a szerkesztésében, mely a Sas-korszak húsz évét mutatja be, előadásrészletek segítségével. Ennek ajánlójában foglalta össze színháza és saját maga ars poetica-ját is: „Mindig egy dolgotképviseltünk, nem mentünk el semmilyen divatos, szélsőséges irányba, akkor voltunk magyarok, amikor a mai hangos hazafiak internacionalisták voltak, s akkor lettünk internacionalisták, amikor az internacionalisták mindenkinél magyarabbak lettek.”

2007-ben pedig az ismert kritikussal, Molnár Gál Péterrel egy könyvvel emlékeztek meg a múltról és a jelenről, Negyven éves a Mikroszkóp színpad címmel.

Markos Zoltánt 1996-ban Komlós János-emlékgyűrűvel tüntették ki.

 

forrás: rnrmedia.hu, storyonline.hu

Portré, visszaemlékezés
Vissza