Nagy György
Vissza

Gyermekkorában zongorázni tanult. A Puskás Tivadar Távközlési Technikumban végezte gimnáziumi tanulmányait 1967 és 1971 között. Híradástechnikai végzettséget szerzett. 1971-ben jelentkezett a Magyar Rádióba hangtechnikusnak.

Nem a Magyar Rádió alkalmazta, hanem a Magyar Televízióhoz került képtechnikusként. 1971. szeptember 3-ától a Magyar Televízió munkatársa. 1971 és 1983 között képvágó volt, s ezidő alatt elvégezte Czabarka György és Molnár Miklós segédoperatőr-tanfolyamát. Rendező-asszisztensként dolgozott, tagja volt a Viktória rockegyüttesnek, ahol orgonált.

Videoklipek, komoly- és könnyűzenei koncertek rendezésén is munkálkodott, vetélkedőkhöz írt kérdéseket és filmvágóként is közreműködött. Rendezett és közreműködött reklámfilmekben, írásai pedig az Élet és Irodalom és a Képes 7 lapokban jelentek meg.

1983-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett történelem-népművelés szakon. A Magyar Televízió Ifjúsági Osztályának szerkesztő-riportere lett. Készített dokumentumfilmeket, stúdióbeszélgetéseket, riportműsorokat. 1986 óta kommentátora az állami ünnepségeknek.

Részt vett 1992-ben II. János Pál pápa magyarországi látogatásának televíziós közvetítéseiben, valamint közreműködött választási műsorokban is. 1988-tól 2006-ig volt látható HOL-MI címmel hétvégi ifjúsági programajánló műsora. 1994-ben lett az Ablak című műsor szerkesztő-riportere, 13 éven pedig a Forma-1 magyar nagydíj televíziós közvetítésében működött közre riporterként. 2002-ben a Főtér című műsor szerkesztőség vezetője lett.

2005 és 2006 között hétköznap délutánonként talkshow-t vezetett a Nagy Vita címmel lányával, Székely-Nagy Katalinnal. 2007-ben volt 50 éves a Magyar Televízió. 75 részes műsort készített Szabadság tér 17 címmel. A 2010 januárban indult Hogy volt?! című válogatás műsor felelős szerkesztője, a Magyarország története című 46 részes műsornak pedig forgatókönyvíró-műsorvezetője volt.

Köztévé címmel 50 részes sorozatot készített Aczél Endrével, Ez az Ő napja címmel pedig 1848-as portrésorozatot készített Ráday Mihállyal. Rocklexikon címmel készült 12 részes portrésorozata rock-előadókról.


Televíziós műsorai

Ablak
A Reggel

Naprakész

Szabadság tér 17

HOL-Mi?

Nagy Vita (talk-show)

Főtér

Köztévé

„Ez az Ő napja”

Rocklexikon

Magyarország történet

Portréműsorok
Balázs Fecó
Bródy János
Bessenyei Ferenc

Díjai

MTV Nívódíj (8 alkalommal)
Miskolci Tévéfesztivál díja (1984)
MÚOSZ Nívódíj (1987)
Podmaniczky-díj (2005)
Szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál megosztott első díja (2011)

Forrás: Wikipédia, sajtofesztival.mtva.hu

Nagy György

A kör bezárul

Nagy György a népszerű tévés – egyebek mellett a „Magyarország története”, a „Hogy volt?”, a „Rocklexikon” és más sorozatok szerkesztő-műsorvezetője – regényében két idővonal fut egymással szemben. Egyrészt a főszereplő családtörténeti kutatást végez, és miközben egyre mélyebbre ás a famíliája történetében – a másik vonal ezzel szemben haladva, a magyar história ezer évét átölelve mesél a főszereplő feltételezett (vagy valós) elődeiről.

Látogassa meg a kiadó Facebook oldalát!

Szépirodalom
Vissza