Vitray Tamás
Vissza

Az első külföldi közvetítése 1960 januárjában Prágából a Csehszlovákia – Brighton-Tigers (angol-kanadai) profi együttes jégkorongmérkőzése volt.

Első sportkommentátori sikerét ugyanebben az évben a garmisch-partenkircheni Műkorcsolya Európa-bajnokság közvetítése hozta meg. 1968. július 1-jétől főmunkatárs. Sporton kívül vezetett vetélkedőket, 1970-ben az első Hétnek, valamint az első Fórumnak is ő volt a műsorvezetője.

1975. december 1-jétől a Szórakoztató és Zenei Főosztály osztályvezetője. 1981. július 1-jétől a Drámai Főszerkesztőség Dokumentum Dráma osztályvezetője. 1988. november 1-jén kinevezték a nyugdíjba vonuló Radnai János helyére a Sport Önálló Szerkesztőség élére, ahová egy rövid kitérő után – 1991. február 15-étől az MTV 2 csatorna intendánsa lett. 1992. március 15-én visszatért. Alig van olyan sportág, amelyet ne közvetített volna a Magyar Televízióban. Az évek során megszámlálhatatlan Telesport- és helyszíni közvetítés, valamint számos nagy világverseny riportere volt. Összesen 21 téli- és nyári olimpiáról közvetített.

1997-től aktív nyugdíjas. 1999-től a Danubius rádióban vezetett sporttal foglalkozó telefonos beszélgetőműsort Ötfülközt címmel. Állandó vendége volt Gyulay Zsolt olimpiai bajnok kajakos. A műsor 2001 őszén átkerült a Klubrádióra. 2002. október 21-étől ismét kinevezték a Sportfőszerkesztőség élére. 2004. november 1-jétől elnöki főtanácsos.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Televízió Örökös Tagja.

A 2008-as olimpia volt az első 1960 óta, amelyet már nem a Magyar Televízióban közvetített (nem is utazott el a helyszínre), a kajak-kenu versenyek kommentátora volt a Eurosporton, valamint az RTL Klub Híradójában foglalta össze az olimpia aznapi fejleményeit. 2009. június 26-án majdnem egy év elteltével (akkor Baló György vendége volt A Szólás Szabadsága c. műsorban) újra megjelent a képernyőn Az Este c. műsor utolsó Szabadság téri adásában, mint az MTV Örökös tagja. Vitray Tamás 1958 óta dolgozott a tv-nél. 2009-ben Medveczky Balázs az MTV akkori alelnöke költségcsökkentésre hivatkozva elbocsátotta az MTV-től.

Felesége Kállai Bori színésznő, fogadott lánya Fonyó Barbara operaénekes. Két fia van első házasságából, Tamás és Péter.

Vitray Tamás a Mensa HungarIQa tagja. 2012. június 1-én a XIII. kerület díszpolgára lett.

 

Forrás: Wikipédia

B. Molnár László, Baráz Miklós, Endrei Judit, Vitray Tamás

Szász Endre

JELENLEG NEM RENDELHETŐ!

 

A rá emlékezők közül néhány név: Agárdy Gábor, Antal Imre, Bárdy György, Benkó Sándor, Benkő László, Gyémánt László, Koncz Gábor, Koltay Gábor, Szászné hajdú Katalin, Szilágyi János, Vitray Tamás...

Portré, visszaemlékezés

Vitray Tamás

Morzsabál

JELENLEG NEM RENDELHETŐ!

Portré, visszaemlékezés

Vitray Tamás

Vitray

JELENLEG NEM RENDELHETŐ!

 

Összegzés. A Mexikói mozaik, az Amerikai mozaik, a Hivatásos sportrajongó és a Csak ülök és kérdezek című művek gyűjteményes új kiadása, kiegészítve a legfrissebb Ötszemközt-riportokkal.

Portré, visszaemlékezés
Vissza